Barth Eide: Norge må se mot Tyskland og Norden

Espen Barth Eide mener Norge må knytte tettere bånd til Tyskland og Norden, og at Europa må stå stødigere på egne bein så lenge Donald Trump er president i USA.

TETTERE BÅND: Tyskland, Norden, Nederland og «kanskje også Frankrike» er land Barth Eide mener Norge bør pleie et tettere samarbeid med.

Foto: Costas Baltas Reuters
  • NTB
Publisert:

Etter fire år utenfor regjeringskontorene gjør Eide nå comeback i norsk politikk. Han vil ikke selv kommentere mulige ministerposter, men seiler opp som en naturlig kandidat til jobben som utenriksminister dersom Arbeiderpartiet vinner valget. Om det skjer, kan han bidra til å legge om kursen i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, skriver Klassekampen.

– Vi må legge mer vekt på noen venner vi ikke har lagt så mye vekt på innen dette feltet, sier han.

Han lister opp Tyskland, Norden, Nederland og «kanskje også Frankrike» som land Norge bør pleie et tettere samarbeid med.

Les også

USA nekter å skrive under på klimauttalelse fra G7

– Storbritannia er alltid en venn, men deres plass i verden endrer seg veldig nå. Tyskland er i full fart på vei oppover som en ledende internasjonal aktør, mens Storbritannia er litt forvirret nå, for å si det sånn.

Problemer uten USA

Jakten på nye venner har blitt aktualisert etter Nato-toppmøtet i Brussel i slutten av mai. Det er spesielt USA og president Donald Trumps rolle som skaper tvil om Natos artikkel fem – prinsippet om at angrep på ett Nato-land skal regnes som et angrep på hele alliansen.

Eide sier at de europeiske landene har problemer med å kunne føre høyintensitetskrig uten amerikanske kapasiteter.

Les også

IMF beskyldt for å opptre «halvt gravid» om Hellas

– De europeiske landene har mye militært materiell og utstyr, men mangler evne til å bruke det uten amerikanerne. I europeisk samarbeid må vi se på hvordan vi kan sørge for at vi ikke alltid trenger USA i enhver operasjon.

Sverige og Finland

Han bruker begrepet «strategisk dybde» – et militært uttrykk om den geografiske avstanden fra fronten til viktige strategiske områder – for å forklare en av fordelene et nordisk samarbeid kan gi.

– Hvis vi i større grad kunne se på et slags forsvarsfellesskap med Sverige og Finland, så gir det også en strategisk dybde som vi ikke har kunnet regne inn tidligere, mener Eide.

Her kan du lese mer om

  1. Nato
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Sett pris på dine allierte. Du har ikke så mange

  2. Storbritannia ønsker dypt partnerskap med Tyskland

  3. Merkel: – Europeerne må ta sin skjebne i egne hender

  4. Annonsørinnhold

  5. Norge deltok på hemmelig møte om militært samarbeid i Persiabukta

  6. Advarer mot Huawei