– Macron gir meg Obama-følelsen

Emmanuel Macron står for noe helt nytt i fransk politikk og gir franskmenn nytt håp, mener Anne-Berit Mokastet (50).

Emmanuel Macron vifter EU-flagget under et møte med velgerne i Nantes i Frankrike 19. april. Meningsmålingene viser at Macron har god sjanse til å bli landets president etter 7. mai.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Mokastet er norsk, men har bodd 20 år i Paris og er sterkt engasjert i det mest spennende presidentvalget på flere tiår. Hun satser alt på Macron.

– Han gir oss følelsen av at han vil være president fordi han virkelig vil få til noe. Det er som følelsen vi fikk av (Barack) Obama. Han er en genuint briljant person, sier Mokastet til NTB.

Da Macron lanserte bevegelsen En Marche! (Fremad!) i april i fjor, var økonomen og samfunnspsykologen snar om å melde seg inn.

– Jeg hadde aldri tenkt å bli medlem av et politisk parti. Men det snudde med Macron. Han gir håp om at vi endelig skal få til noe.

Generasjon Macron

– Generasjon Macron! Generasjon Macron! ljomer det taktfast i Paris Bercy-hallen der Macron mandag holdt sitt hittil største valgmøte for drøyt 20.000 elleville tilhengere, mange i rosa, gule og lyseblå T-skjorter og med både trikoloren og EU-flagg i hendene.

– Jeg stemmer på Macron først og fremst på grunn av Europa-politikken. Dessuten representerer han noe nytt, en optimisme, sier Myriam Caron, som er på møtet sammen med venninnen Hélène Conderc, til NTB.

At Macron kommer til å vinne, er de ikke et øyeblikk i tvil om.

– Vi skal seire, vi skal seire, brøler de sammen med resten av salen. Budskapet om å takle dagens problemer med optimisme og respekt for både fortid og framtid går rett hjem.

Macron vil blant annet ha større åpning mot EU, mindre byråkrati, liberalisering av arbeidsmarkedet, åpnere grenser og slutt på unntakstilstanden som har vart siden de siste terrorangrepene.

Historiens yngste

Også meningsmålingene den siste uka kan tyde på at Frankrike er på vei til å velge historiens yngste president.

I en fersk måling fra Elabe-instituttet har 39-åringen passert Nasjonal front-leder Marine Le Pen med 24 prosent mot hennes 23 i første valgomgang. Den konservative kandidaten François Fillon får 19,5 prosent, mens ytre venstrekandidaten Jean-Luc Melanchon får 18 prosent.

I den siste målingen fra IFOP går Macron fram til 23,5 prosent mot Le Pens 22,5. I tillegg sier nå langt flere at de "helt sikkert" vil stemme på Macron.

I likhet med USAs forrige president Barack Obama har Macron sørget for støtte på grunnplanet. På rekordtid fikk En Marche! over 200.000 medlemmer. Lørdag blir det klart om oppslutningen holder helt til 2. valgomgang 7. mai.

Mangler erfaring

Macron er blitt kritisert for å mangle politisk erfaring. Han har aldri vært folkevalgt, og har bare to år som rådgiver og like lang tid som økonomiminister for sittende president François Hollande på sin politiske cv. Men det ser mange som et pluss, mener Mokastet.

– På fransk heter det at man må "sende heisen tilbake" når man har mottatt en tjeneste. Macron skylder ingen slike tjenester i politikken, sier hun.

Det skaper også sympati at Macron åpent erkjenner at han ikke er ekspert på alt, noe som er temmelig ufransk, mener Mokastet.

– Han er mer opptatt av å bygge allianser og finne løsninger, sier hun.

Ukjent utfall

Samtidig er det uvanlig tett i toppen foran første valgomgang, og ingen tør spå utfallet. Det verste som kan skje, er om Le Pen og Mélenchon går videre til 2. valgomgang, mener Myriam Caron og Hélène Conderc.

– Det ville være en katastrofe. Det ville være som å velge mellom Hitler og Stalin, mener de.

Les også

Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

Les også

IMF: Det lysner for veksten

Les også

Norge og EU enige om ny avtale om handel med landbruksvarer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Marine Le Pen
  2. Frankrike
  3. EU
  4. Presidentvalget i Frankrike

Flere artikler

  1. Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa

  2. Macron og Le Pen størst oppslutning

  3. Macron: – En formidabel oppgave

  4. Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

  5. «Ikke sikkert euroen består i 2019»