Sjeføkonom: – Spenningen handler om «dot-plot»-et

Sjeføkonom mener at spenningen i forkant av USAs sentralbanks rentebeslutning onsdag handler om det såkalte dot-plotet.

LEGGER FREM NY BESLUTNING: Onsdag kveld norsk tid presenterer Fed-sjef Janet Yellen ny rentebeslutning.
 • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Det er Den amerikanske sentralbankens, Federal Reserves (Feds) vurderinger av renteutsiktene som blir spennende, mener Olsen.

Feds «dot plot» tilsvarer det vi i Norge kaller rentebanen, og viser hva medlemmene i Fed-hovedstyret tenker om renteutsiktene fremover.

Til nå sier Feds renteutsikter at det skal skje en renteheving til i år, og hele tre neste år. Markedet forventer imidlertid bare én heving totalt for samme periode, trolig som følge av at inflasjonen lenge har vært lavere enn målet.

Samtidig har markedet nå priset inn en 45 prosent sjanse for renteheving i desember, mot omtrent 20 prosent forrige uke, ifølge Cantor Fitzgerald, skrev CNBC torsdag i forrige uke.

Kjøpte store mengder obligasjoner

Fra 2008 til 2014 kjøpte den amerikanske sentralbanken store mengder obligasjoner for å stimulere økonomien, og balansen vokste til 4.500 milliarder dollar.

Olsen mener at «alle» venter at Fed starter med en gradvis normalisering (reduksjon) av sin enorme beholdning av verdipapirer.

– «Alle» venter at Fed vil annonsere at de vil starte en forsiktig nedbygging av balansen i oktober. Spenningen på onsdag handler dermed om det såkalte dot-plotet, skriver Olsen i et notat.

Renter er litt opp i påvente av Fed-sjef Janet Yellens presentasjon av rentebeslutningen onsdag kveld norsk tid.

Renten på en amerikansk statsobligasjon med 10 års løpetid er nå 2,22 prosent, opp 0,02 prosentpoeng fra mandag og snart 0,20 prosentpoeng høyere enn for ti dager siden.

– Til tross for den siste tids renteoppgang har fortsatt markedet svært forsiktige forventninger til videre renteøkninger fra Fed, skriver Olsen.

Ved forrige rentemøte i slutten av juli holdt Fed renten uendret på intervallet 1-1,25 prosent. Samtidig påpekte Yellen at arbeidsmarkedet går godt og hun varslet at de skal begynne å redusere balansen «relativt snart». Det som avgjør fremover et inflasjonsutviklingen.

Fed pekte også på at de forventer at inflasjonen vil stabilisere seg rundt inflasjonsmålet på to prosent på mellomlang sikt.

I juni hevet sentralbanken renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1-1,25 prosent, og opprettholdt samtidig anslaget for ytterligere én renteheving i år. Fed hevet renten også i mars.

Les også

Dette skjer denne uken

Forventer at Fed annonserer start på reduksjon

Olsen og analytikerteamet i Nordea Markets regner med at et flertall i Fed fortsatt vil si at ytterligere en renteøkning i år og tre nye renteøkninger både i 2018 og 2019, vil være fornuftig. Det er langt flere renteøkninger enn hva markedet priser inn.

Teamet i Nordea forventer at Federal Reserve annonserer starten på reduksjonen.

– Vi venter at de kommer til å annonsere starten på reduksjonen på møtet. Dette er ventet, så det bør ikke skape store bevegelser i markedet, med mindre sentralbanken overrasker med størrelse og tempo på nedskaleringen, sto det i en oppdatering fra Nordea mandag.

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets skriver i en oppdatering at markedet preges av en avventende stemning før rentemøtet i Fed.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets skriver i et notat at de siste dagers relativt stabile utvikling må ses i sammenheng med de to rentemøtene til Fed og Norges Bank denne uken hvor markedsaktørene nå avventer nye signaler.

Les også

Advarer mot rente-stimulans

Les også

Laber jobbvekst i USA

Les også

– Har tatt veldig mange på sengen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 2. USA
 3. Janet Yellen
 4. Rente

Flere artikler

 1. Yellen holder renten uendret - vil redusere balansen «relativt snart»

 2. Inflasjon viktigste tema i Feds vakuummøte:
  – Markedet tror Fed tar feil

 3. USAs sentralbank hever renten

 4. Harvey og Irma kan ha påvirket Fed

 5. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten