Forsker: – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

Hellas sa nei, hva nå? UiO-forsker tror EU kommer med innrømmelser, mens tysk minister sier broene er brent.

JUBEL: Nei-tilhengere feirer seieren på Syntagma-plassen i Athen.

Emilio Morenatti
  • Johann D. Sundberg
  • NTB
Publisert:

Et sterkt nei-resultat i folkeavstemningen i Hellas vil tvinge EU til å strekke seg, mener seniorforsker Asimina Michailidou ved Arena, senter for europastudier ved Universitetet i Oslo.

I 22-tiden søndag kveld gikk statsminister Alexis Tsipras på talerstolen og erklærte seier for neisiden. De lå da an til å kapre godt over 60 prosent av stemmene, og styrer motr en suveren seier i den greske folkeavstemningen.

Et så sterkt resultat for neisiden vil måtte få betydning for de videre forhandlingene med Brussel, mener Michailidou, som selv er gresk.

Les også

Tsipras erklærte seier: - Nå går vi tilbake til forhandlingene

Etterlyser alternativer

– EU-siden vil måtte ta innover seg resultat og gjøre noen innrømmelser til den greske siden, og det vil også sende en sterk og positiv beskjed til andre land og andre partier og bevegelser som også har motsatt seg det som har skjedd så langt, sier hun til NTB.

Men de første reaksjonene fra eurosonen gir et helt annet inntrykk.

SIER OGSÅ NEI: Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel.

Odd Andersen

Den tyske økonomiministeren Sigmar Gabriel sier til avisen Tagesspiegel at resultatet gjør det vanskelig å se hvordan det kan bli nye samtaler om et låneprogram.

Han beskylder den greske statsministeren Alexis Tsipras for å ha brent de siste broene som kunne ført til et kompromiss.

Les også

Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

– Tsipras og hans regjering leder det greske folk i retning av bitter tilbaketrekning og håpløshet, sier Gabriel søndag kveld.

Bård Vegar Solhjell er nestleder i SV, søsterparti av Tsipras' Syriza. Han håper, til tross for Gabriels utspill, at det nå blir mulig for den greske regjeringen å få en ny avtale med sine kreditorer.

– Jeg håper den greske regjeringen kan bruke dette til å få en bedre avtale. Mange av lederne i eurolandene har nok spekulert i at regjeringen ikke hadde så bred støtte i befolkningen som resultatet viser, sier Solhjell til E24.

OPTIMIST: SV-nestleder Bård Vegar Solhjell.

Vidar Ruud

– Mer prestisje enn rasjonalitet

Han mener det blir en avtale, rett og slett fordi det er i alles interesse.

– De vilkårene som er nå gjør at gjelden bare fortsetter å vokse. Da blir Hellas taperen, og da blir også de andre eurolandene taperne.

– Til syvende og sist så ønsker hverken Hellas eller EU at Hellas går ut av euroen. Og i politikk så er det sånn at når to parter er enige om noe, så blir det slik, sier Solhjell.

Les også

Ville jubelscener i Athens gater

Men Solhjell tror ikke det blir enkelt og tror heller ikke det kommer til å gå raskt,

– Det virker på meg som om det har blitt mer prestisje enn rasjonalitet i disse forhandlingene. Det er et stort problem, sier han.

ESB-møte mandag

For mange grekere er det likevel spørsmålet om de greske bankene kan klare å åpne igjen som planlagt på tirsdag som er det mest presserende.

De ble stengt og det ble innført omfattende kapitalkontroll forrige helg da den europeiske sentralbanken (ESB) nektet å øke omfanget av nødfinansiering til greske banker utover 89 milliarder euro.

Ifølge Reuters har den greske sentralbanken allerede søndag kveld bedt om at ESB øker lånerammen, og BBC melder at styret i ESB skal drøfte saken mandag.

Les også

Norsk sjeføkonom gremmes mens grekere jubler

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank sier til E24 at han har vansker med å se for seg at ESB går med på å gi mere i lån til greske banker.

av å få penger fra noen for å kunne åpne igjen.

– Vil ESB øke lånene?

– Jeg har veldig vanskelig å se at ESB gjør det på egen hånd. ESB er avhengig av at det er en politisk avtale med eurolandene samlet. Jeg tviler på at ESB gjenåpner kranen, sier Andreassen.

NEI-JUBEL: En tilhenger applauderer foran TV-skjermen, når statsminister Alexis Tsipras går på og erklærer seier for nei-siden.

Jean-paul Pelissier/

– Et under om bankene åpner

– Tror du bankene åpner på tirsdag?

– Da må i så fall et lite under skje. Fantasien strekker ikke til for å tenke seg hvordan de skal klare det, sier han.

Michailidou sier hun mener et nei i folkeavstemningen er bra for Hellas.

– Etter å ha fulgt denne prosessen nå i fem år, ser jeg at det er noen fundamentale utfordringer med den type løsninger som har blitt påtvunget Hellas og andre land. Tiltakene har heller ikke hjulpet landet eller folket slik man håpet, og da mener jeg det er på tide å se etter alternativer veier, sier hun.

Les også

Her har Petros fra Oslo akkurat stemt i Hellas-valget

Tror ikke på EU-straff

Hun deler ikke synet til dem som mener Hellas nå blir kastet ut i en dyp krise.

– Det er basert på den antagelsen at våre EU-partnere vil ignorere sine venner og at de vil bli så sinte at de vil straffe det greske folket. Det er basert på en antagelse at EU har mistet all politisk verdi og all sin politiske, demokratiske ryggrad. Hvis det er tilfelle, så er det en ekstremt sørgelig sak, men jeg tror ikke det er riktig å ha så ekstreme antagelser om hvordan EU fungerer, sier hun.

NB! Eurogruppen, finansministerne i eurolandene, skal møtes tirsdag for å diskutere resultatet av valget. Det ble bekreftet søndag kveld.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. – Nå går vi tilbake til forhandlingene

  2. Trommer sammen euro-toppene etter gresk valgskred

  3. Hellas' finansminister trekker seg

  4. – Syriza har et alvorlig forklaringsproblem

  5. – Hans avgang kan gjøre forhandlingene lettere