WSJ: Dekker underskudd med donasjoner

FILIPPO MONTEFORTE / AFP
  • André Haugen
Publisert:

Hvert år donerer katolikker over hele verden rundt en halv milliard kroner til paven. De troende oppmuntres til å gi penger som skal støtte de fattige og lidende gjennom de såkalte peterspengene.

Det meste av kollekten går imidlertid til å dekke underskuddet i det administrative budsjettet til Den hellige stol. Så lite som ti prosent går til veldedige formål, skriver Wall Street Journal, som viser til kilder med kjennskap til pengebruken.

I fjor brukte Den hellige stol 300 millioner euro, og satt igjen med et underskudd på 70 millioner euro, eller drøyt 710 millioner kroner, ifølge avisen.

Det finnes ingen offentlig oversikt over hva peterspengene går til, men veldedighetsformålet er bredt markedsført. På Vatikanets nettsider kommer det frem at peterspengene også bidrar til å støtte Den hellige stol.

På denne nettsiden er det en egen seksjon for arbeid som er utført ved hjelp av donasjonene, som for eksempel inkluderer 100.000 euro i støtte til ofre for forrige måneds jordskjelv i Albania, eller 150.000 euro til de som ble rammet av syklonen Idai i Sørøst-Afrika i mars.

– Jeg vil ha en fattig kirke og en kirke for de fattige, sa pave Frans i sitt første møte med verdenspressen da han ble valgt i 2013, ifølge NTB.

Kollekten har krympet de siste årene (for abonnenter)

Les mer:

Les også

Paven ba oljedirektører konvertere til grønn energi (2018)

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Vatikanet
  2. Pave Frans

Flere artikler

  1. Coronakrisen: 180 millioner i gjeldshjelp til fattige land

  2. Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

  3. Spotify tapte mer enn to milliarder i fjerde kvartal

  4. Annonsørinnhold

  5. Kina letter på reiserestriksjoner fra Hubei og Wuhan

  6. Pandemien tvinger fram økonomisk kursendring i Tyskland