Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

Investorer frykter coronakrisen og vil ut av aksjer og rentepapirer, og det skaper uro i valutamarkedene: – Man selger alt og kjøper dollar, sier strateg.

Illustrasjonsbilde.
Publisert: Publisert:

Denne uken fikk nordmenn en liten smak av hva som kan skje når markedene er i panikkmodus og investorer skyr kronen:

Kronekursen gikk nærmest amok.

På det verste kostet en dollar over 12 kroner, og en euro over 13 kroner – nivåer som er milevis svakere enn den aller svakeste kronekursen under finanskrisen.

Det virket ikke å være noen bunn i kronen, før Norges Bank torsdag formiddag varslet at den vurderte å gripe inn for å redde kronen fra ytterligere svekkelse.

Les også

Norges Bank vurderer å gripe inn i valutamarkedet

Årsaken til frykten i valutamarkedene er blant annet at investorer søker trygghet, ifølge Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen. Han mener valutamarkedet har vært dysfunksjonelt i det siste.

– Det er fryktelig stor usikkerhet, med fall i oljeprisen og fall på børsene, sier han til E24.

– Du vil ha lett tilgjengelige penger, og da vil du ha cash. Enten papirer med svært kort løpetid, eller penger på konto. Vi har sett en «dash for cash», en jakt etter kontanter, som preger valutamarkedene, sier han.

Les også

Norges Bank kjemper mot krise og dramatisk kronefall: – Vil bruke alle sine verktøy

Nordea-strategen peker på at det er frykt for at hele valutagulvet i London kan stoppe opp hvis coronaviruset rammer Storbritannia hardt, og at noe lignende kan skje med New York og Wall Street.

– Dette bidrar til hamstring av kontanter, man selger alt og kjøper dollar eller kortsiktige rentepapirer, sier Bernhardsen.

Nordea Markets-strateg Joachim Bernhardsen.
Les også

Total kronekollaps – den største i moderne tid: – Nå er det brannsalg

Fed låner ut dollar

«Investorenes tidligere flukt til sikkerhet har blitt erstattet av en flukt til kontanter, og mer spesifikt en flukt til amerikanske dollar», skriver makroøkonom Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i et notat.

Hun påpeker at den store etterspørselen etter dollar har skapt press i markedet for kortsiktig finansiering i dollar. Slik dollarmangel bidro også til at det globale banksystemet gikk i stå i 2008.

– Knapphet på dollar var et stort problem under finanskrisen i 2008, sier Gjerde til E24.

Denne gangen har imidlertid sentralbankene tatt raske grep. Dette gir håp om at dollarmangelen fra 2008 ikke vil bli like ille denne gangen, ifølge Gjerde.

Rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
Les også

Sykkelimportør jubler over Olsen-grep som styrker kronen: – Det er fantastisk

– Fed er mer oppmerksom

USAs sentralbank, Federal Reserve, har den siste uken inngått avtaler der den tilbyr seg å låne ut dollar til fem store sentralbanker og ni små, inkludert Norges Bank. Den norske sentralbanken får låne inntil 30 milliarder dollar.

– Nå virker det som om Fed er mer oppmerksom på dette og mer offensiv. Det at utenlandske banker nå får tilgang på dollar fra Fed er viktig, sier Gjerde.

– Det var et stort problem under den forrige krisen at utenlandske banker ikke fikk tak i dollar. Det norske interbankmarkedet bruker for eksempel dollar som sikkerhet, og dollar er viktig for at det globale finansielle systemet skal virke, legger hun til.

Les også

USAs sentralbank vil låne ut dollar til Norges Bank

Ikke som i 2008

DNB-analytikeren har tro på at sentralbankene, myndighetene og bankene har lært av 2008-krisen. En annen viktig faktor er at det ikke er bankene selv som er årsaken til problemet denne gangen, men coronaviruset.

– 2008 var en krise som oppsto i det finansielle systemet. Da er det veldig naturlig at påslagene i interbankmarkedet stiger, og da endte det med at bankene ikke ville låne til hverandre, sier Gjerde.

– Den situasjonen er vi ikke i nå, nå er det et eksternt sjokk som har rammet oss. Det tilsier at det finansielle systemet ikke skal fryse på samme måten denne gangen, sier hun.

Les på E24+

Valutastrateg i London: – Kronen er ekstremt risikabel, kanskje den mest risikable

– Er det grunn til optimisme?

– Man skal være veldig forsiktig med å være optimist i en helt ny situasjon der vi er rammet en helt ny type sjokk. Det er et enormt makroøkonomisk sjokk, og noen mener det vil bli et større sjokk for realøkonomien enn i 2008, sier Gjerde.

– Men sentralbankene gjør virkelig «alt som trengs» nå, og det er positivt, sier hun.

Les på E24+

Forsker om valutaspådommer: – Omtrent som å kaste kron og mynt

Økt frykt

Frykten i markedene har økt de siste ukene, ifølge Gjerde og Bernhardsen. Et tegn på det er at investorene nå også kvitter seg med eiendeler som vanligvis antas å være tryggere enn aksjer, som gull og statsobligasjoner.

Noen investorer kan ha forsøkt å ta profitt mens de kan, i påvente av enda større uro i markedet. Da ønsker de å sitte på kontanter eller kortsiktige verdipapirer som raskt kan omsettes i kontanter.

Andre kan ha solgt gull fordi de trenger penger, for eksempel til å stille sikkerhet for pågående veddemål som kan ha gått i feil retning etter store markedsbevegelser og børsfall den siste tiden.

– Den siste uken har gullprisen falt mye, mens den bruker å stige når aksjemarkedene faller. Også renten på lange statsobligasjoner har steget, mens den bruker å falle når aksjemarkedene faller fordi folk flykter inn i obligasjoner, sier Bernhardsen.

Les også

Professor mener Oljefondet bør få kjøpe norske aksjer og verdipapirer for å styrke kronen: – Dette er en unik situasjon

Tror på bedring

Hamstringen av dollar bidrar til å styrke dollaren mot de fleste valutaer. Det gjør det dyrere for bedrifter og stater som sitter på store lån i dollar.

– Du ser en sterk dollar, som gjør gjelden dyrere å betjene for fremvoksende økonomier, fordi den ofte er fastsatt i dollar. Dette er også et symptom på at markedet er veldig, veldig nervøst, sier Bernhardsen.

– Markedet er på mange måter verre enn under finanskrisen. Aksjer har ikke falt like mye som den gang, men i valutamarkedet ser vi bevegelser vi knapt har sett før, sier strategen.

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset

– Kan alt låse seg?

– Nå gjøres det mye for at det ikke skal skje, man har lært mye av finanskrisen, sier Bernhardsen.

Også han tror Fed kan ha løst en del av problemet med sine ferske låneavtaler om å supplere dollar til sentralbanker som Norges Bank, Bank of Japan og Den europeiske sentralbanken.

– Jeg tror at vi allerede ut i neste uke kan se at markedene bedrer seg, etter at Fed har satt i verk sine programmer for lån av dollar, og for å gi bedrifter lån direkte fra Fed, blant annet, sier han.

– Det vil fortsatt være stort etterspørsel etter dollar. Men fordi aktører får tilgang til dollar, er det ikke sikkert at utslagene i markedet blir så store som det vi har sett nå, legger han til.

Les på E24+

Hareide setter hardt mot hardt på akkurat riktig tidspunkt i Norwegian-krisen

Publisert:
Gå til e24.no