Støre mener Norge må ta sin del av ukrainske flyktninger

Flyktningene som kommer fra Ukraina, må fordeles mellom de europeiske landene, og Norge må ta sin del, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse om situasjonen i Ukraina. Foto: Heiko Junge / NTB
  • NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve og Johan Falnes
Publisert:

Støre møtte pressen før et digitalt toppmøte med Natos stats- og regjeringssjefer fredag for å diskutere situasjonen i Ukraina. Han påpekte at mange ukrainske flyktninger allerede har kommet til Polen.

Norge vil samarbeide med EU om en felles løsning for fordeling av flyktninger slik at det ikke blir en urimelig belastning på noen få land, fortalte Støre.

– Da må Norge ta sin andel av det, ut fra en rimelig fordeling mellom europeiske land, sa Støre.

Han sier han ikke har noe regnestykke over hvor mange som kommer til å flykte.

– Det avhenger selvfølgelig av situasjonen på bakken, sa han.

Norge vil bidra med bistand både til Ukraina og landene rundt som vil motta mange av dem som flykter fra krigshandlingene. Regjeringen har opplyst at de gir over 200 millioner kroner i bistand til Ukraina, og ifølge Støre vil regjeringen vurdere å trappe dette opp.

Tror norske interesser rammes

Støre bekreftet at Norge kommer til å slutte seg til de sanksjonene EU nå innfører mot Russland, og at han regner med at Norge kan bli rammet av russiske mottiltak.

– De vil også treffe norske interesser. Det må vi være forberedt på. Det er det ukrainske folk som nå er rammet aller hardest, på en opprørende og dypt tragisk måte. Vi vil stille opp for Ukraina og for folk i Ukraina, sa Støre

Gassfrykt

I europeiske land er frykten også voksende for at konflikten skal føre til en stans i gassleveransene fra Russland.

Det gir Norge en viktig rolle, ifølge Støre.

– Norge vil forbli en stabil leverandør av gass. Det er viktig i den situasjonen som er nå. Det er strategisk viktig for våre allierte og partnere i Europa. Vi leverer 20 prosent av europeisk gass, og i den usikre situasjonen som er nå, så har det stor betydning, sa han.

Tett koordinering

Støre har det siste døgnet snakket med statsminister Olaf Scholz i Tyskland, statsminister Boris Johnson i Storbritannia, statsministrene i de nordiske landene, samt Nederland og landene i Baltikum.

– Tett koordinering med våre allierte har aldri vært viktigere, sa Støre.

– Det siste døgnet har vi sett et veldig tydelig samhold i alliansen, fastholdt han.

Fredag hadde Støre et eget videomøte med lederne i Storbritannia, Nederland, Norden og Baltikum – de nordlige delene av Europa og Nato, for å gå gjennom situasjonen.

Publisert:

Her kan du lese mer om