Tyrkias finanstilsyn vil gå til rettslige skritt mot kritikere

Tidligere sentralbanksjefer, journalister og økonomer risikerer søksmål i Tyrkia for deres kommentarer på den tyrkiske liraen.

Publisert: Publisert:

Tyrkias finanstilsyn, The Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK), meldte på Twitter at de vil gå til rettslige skritt mot 26 personer og deres Twitter-kontoer. Det skriver Financial Times.

Anklagen retter seg mot journalister, tidligere sentralbanksjefer og økonomer. BDDK mener de skal ha forsøkt å manipulere landets valutakurs via Twitter.

I samme twitterpost henviser BDDK til en artikkel i bankloven som forbyr uttalelser i mediene som skade en banks omdømme.

Tyrkia er i en dyp valutakrise. Liraen har tapt mer enn 60 prosent av sin verdi mot dollaren siden starten av året.

Les også

Valutakrise truer Erdogan

Anklager tidligere sentralbanksjefer

Den tyrkiske regjeringen bruker ofte domstolene for å tie kritikerne, ifølge Financial Times. De har tidligere innledet straffesaker mot journalister og brukere på sosiale medier for deres uttalelser om Tyrkias urolige finansmarkeder.

Denne gangen retter anklagen seg også mot de to tidligere sentralbanksjefene Durmus Yilmaz og Rusdu Saracoglu.

Yilmaz er aktiv på Twitter og har flere ganger uttalt seg om tyrkias økonomiske krise.

Etter at han ble navngitt på finanstilsynets liste, skrev han blant annet at «dette er det som skjer. Ikke kritiser, ikke still spørsmål, ellers ...» i en post på det sosiale mediet, og henviste til listen.

Guldem Atabay, en økonom som ble navngitt på BDDK’s liste, sier til Financial Times at hun ennå ikke hadde blitt formelt varslet.

– Anklagen fungerer som en trussel mot de andre økonomene som også gjør folk oppmerksomme på regjeringens politiske feil. Jeg vil fortsette å prøve å informere folk om det jeg ser basert på matematikk og vitenskap, sier økonomen til FT.

Les også

Tyrkisk lira til nytt bunnivå etter renteutspill fra Erdogan

Uortodokse teorier

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har argumentert for at en svakere lira vil booste eksport og økonomisk vekst, og har bedt sentralbanken om å kutte renter. Det til tross for en inflasjon på over 20 prosent.

Han mener at høye renter driver inflasjon – stikk i strid med tradisjonell økonomisk teori.

står presidenten ovenfor en reell utfordring fra opposisjonen. Erdogan har sittet ved makten i nesten 18 år, men de enorme økonomiske utfordringene i landet truer Erdogans oppslutning. Det neste valget i Tyrkia skjer etter planen i juni 2023.

Les også

Bunnivå for tyrkisk lira etter overraskende rentekutt

Publisert: