Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april

Det ble skapt flere jobber enn ventet i verdens største økonomi forrige måned. Arbeidsledigheten holdt seg samtidig uendret.

Publisert:

Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Arbeidsledigheten ble liggende på 3,6 prosent, akkurat som i mars.

På forhånd hadde økonomene ventet at jobbveksten skulle være på 380.000 nye jobber i april, og at arbeidsledigheten skulle falle til 3,5 prosent, ifølge Bloomberg.

Jobbveksten var bredt fordelt på ulike sektorer, men fritid og reiseliv, industriproduksjon, transport og lagerjobber bidro med de største økningene, ifølge rapporten.

Ledigheten ligger fortsatt marginalt over det den var i februar 2020, før pandemien slo inn. Da lå den på 3,5 prosent.

Lønnsveksten var på 5,5 prosent målt mot april året før.

Rapporten «non-farm payrolls» viser hvor mange arbeidsplasser som ble skapt utenfor landbruket i USA måneden i forveien. Siden tallet beskriver aktiviteten i verdens største økonomi, har det ofte vært omtalt som «månedens viktigste».

– En rekke indikatorer viser at aldri i nyere tid har vært vanskeligere for bedriftene å få tak i arbeidskraft. Det er rekordhøye to ledige stillinger pr. arbeidsledig, skriver Kjersti Haugland i morgenrapporten til DNB Markets.

Det stramme arbeidsmarkedet i USA er en viktig element i vurderingene til USA sentralbank (Fed).

På onsdag hevet Fed styringsrenten med 0,5 prosentpoeng for første gang på 22 år, for å prøve å få bukt med en brennhet prisvekst. Inflasjonen var på 8,5 prosent i mars.

Les også

USA hever renten med 0,5 prosentpoeng

– Inflasjonen er altfor høy, sa sentralbanksjef Jerome Powell på pressekonferansen onsdag.

Det ventes nå en periode med historisk aggressiv pengepolitikk, for å få kontroll på prisveksten. Det mener Powell den amerikanske økonomien bør tåle.

– Jeg tror dette blir veldig utfordrende, men jeg har tro på at vi får til en myk landing, sa Powell onsdag.

Publisert:
Gå til e24.no