Inflasjonen i USA endte på 7,5 prosent i januar

Den amerikanske prisveksten fortsatte oppover i januar og slo forventningene.

Fulle handlekurver på vei ut fra en Costco-butikk i California i slutten av januar.
Publisert:

Inflasjonen i USA forrige måned endte på 7,5 prosent på årsbasis, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementets statistikkfløy (Bureau of Labor Statistics).

Det er over forventningen på 7,3 prosent, skriver Bloomberg.

Økte priser på matvarer, elektrisitet og bolig bidro mest til prisveksten.

Kjerneinflasjonen, som er strippet for varer som svinger mye i pris, endte på 6 prosent. Det var også litt over forventningen på 5,9 prosent.

Inflasjonen i januar er den høyeste siden 1982, akkurat som måneden før. I desember endte inflasjonen i USA opp 7 prosent. Det var da den høyeste prisveksten siden 1982. Kjerneinflasjonen steg på sin side 5,5 prosent den siste måneden i 2021.

Rentebevegelser etter tallslippet

Etter at inflasjonstallene havnet litt over forventningene torsdag, var det store bevegelser i rentemarkedene globalt, skriver TDN.

Markedet priser etter tallslippet inn en renteøkning på et helt prosentpoeng innen juli, ifølge Bloomberg. Tiåringen spratt opp omtrent 5 basispunkter på tallene, mens toåringen steg 10 basispunkter, ifølge Infront-data.

Renten på den amerikanske tiåringen, statsobligasjoner med ti års løpetid, ligger på 1,98 prosent torsdag ettermiddag.

Inflasjon øverst på listen hos sentralbanken

Starten av året har vært preget av de endrede signalene fra den amerikanske sentralbanken. De har på kort tid gått fra å vente at de vil holde renten på null i flere år fremover, til å ikke utelukke at det vil komme en serie rentehevinger i 2022.

Grunnen til at tonen har endret seg er inflasjonstallene, som har steget markant. USAs sentralbank har vært tydelig på at det viktigste nå er å få ned inflasjonen.

– Den amerikanske sentralbanken har iverksatt en kraftig snuoperasjon, og nå venter alle på hva slags signaler de vil komme med på mars-møtet. Inflasjonstallene blir viktig for dette. Blir det høy inflasjon blir det nok rentefrykt i markedet igjen, sa Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea til E24 i helgen.

Forrige uke kom det også jobbtall fra USA for antallet nye jobber som ble skapt utenfor landbruket i januar. «Månedens viktigste tall» knuste forventningene, og endte på 467.000 nye jobber.

– Dette vil si at det fortsatt går godt i amerikansk økonomi og gir Fed (Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve red.anm.) sånn sett grønt lys for å sette opp renten, skrev sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank i en kommentar den gang.

Les også

«Månedens viktigste tall» overrasker: Det ble skapt 467.000 nye jobber i USA i januar

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om