Det hvite hus skal ha lagt lokk på flere Trump-samtaler

Det hvite hus la store begrensninger på spredningen av notater fra president Donald Trumps telefonsamtaler med ledere fra flere land enn Ukraina, ifølge kilder.

President Donald Trump holdt fredag en mottakelse i Det hvite hus.
  • NTB-AP
Publisert:

Praksisen ble innført etter pinlige lekkasjer fra samtaler tidlig i Trumps presidentperiode. Det opplyser nåværende og tidligere tjenestemenn i Det hvite hus til flere amerikanske medier, deriblant CNN , AP , The New York Times.

Blant telefonsamtalene som skal ha blitt forsøkt skjult, var samtaler Trump hadde med Russlands president Vladimir Putin og Saudi-Arabias mektige kronprins Mohammed bin Salman. Sistnevnte samtale fant sted mens det blåste som verst rundt saudiarabiske agenters drap på journalisten Jamal Khashoggi i fjor.

Det hvite hus' håndtering av Trumps kommunikasjon med utenlandske ledere har havnet i kjernen av Representantenes hus' riksrettsprosess mot Trump.

– Tiltak mot lekkasjer

Ifølge en varsler fra etterretningsapparatet forsøkte Det hvite hus å skjule Trumps telefonsamtale med Ukrainas president 25. juli. Årsaken var at tjenestemennene var bekymret over at Trump ba sin ukrainske motpart om hjelp til å etterforske Joe Biden, som kan bli Demokratenes presidentkandidat neste år, ifølge varsleren.

Den anonyme varsleren hevder at Det hvite hus også forsøkte å skjule innholdet i andre telefonsamtaler ved å flytte notater til en hemmelig server for høyst gradert informasjon.

Også innholdet i andre samtaler ble skjult, ifølge APs kilde, som mener beslutningen var et ledd i å minske risikoen for lekkasjer – ikke et forsøk på å gjemme unna utilbørlige diskusjoner.

Les også

Innleder prosess som kan stille Donald Trump for riksrett

Sammendrag distribuert

Den tidligere tjenestemannen lot seg intervjue i bytte mot anonymitet fordi vedkommende ikke har myndighet til å snakke om Det hvite hus' graderingssystemer.

Under tidligere presidenter har ikke sammendrag av presidentens telefonsamtaler blitt offentliggjort. Men de er heller ikke blitt plassert i serveren med høyest sikkerhetsgradering, med mindre det dreide seg om diskusjoner som ble regnet som sensitive for nasjonal sikkerhet.

Sammendrag av samtalene ble delt ut til relevante tjenestemenn i Det hvite hus, utenriksdepartementet og andre etater. Trump-administrasjonens praksis har kraftig redusert antall personer med tilgang.

Lavrov-møte

Innholdet i samtalene med Putin og bin Salman er fortsatt ikke kjent. Men Trumps forhold til begge lederne har vært omstridt.

Da Trump fikk besøk av Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Det ovale kontor i 2017, sa han at han ikke var bekymret for russisk innblanding i presidentvalget året før, melder Washington Post lørdag.

Trump viste angivelig til at USA gjorde det samme i andre land, skriver avisa, som siterer tre tidligere tjenestemenn som ikke er navngitt. Uttalelsene skal ha fått folk i Det hvite hus til å begrense tilgangen til referatet.

Anklages for politisk motiv

Fredag erkjente Det hvite hus at sammendraget av juli-samtalen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble flyttet til en hemmelig server. Det skjedde på ordre fra advokatene i Trumps nasjonale sikkerhetsråd.

Siden Representantenes hus offentliggjorde varslerrapporten torsdag, har Trump gjentatte ganger forsøkt å bringe den anonyme varsleren i vanry. Presidenten nekter for å ha gjort noe galt og anklager varsleren for å ha et politisk motiv.

USAs nasjonale etterretningsdirektør slo i en kongresshøring torsdag fast at varsleren handlet helt riktig.

Publisert:

Her kan du lese mer om