NTNU-professor: – Trump måler heller i dollar enn geostrategi

Saudi-Arabia mener Iran «sponset» oljeangrepet mot Saudi Armacos produksjonsanlegg. Anklagene mot Iran kan skape ytterligere gnisninger mellom stormaktene. Selv om mye tyder på at Trump ikke ønsker det, så kan det ende med krig.

Publisert:

– Vi er i en situasjon der vi har en president i USA, som er kjent for sin uforutsigbarhet, og et iransk regime som er truende til å finne på mye rart, og holder alle muligheter åpne, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Nupi (Norsk Utenrikspolitisk Institutt).

USAs utenriksminister Mike Pompeo skal onsdag møte Saudi-Arabias kronprins, for å drøfte en mulig gjengjeldelse etter helgens droneangrep mot et saudiarabisk oljeanlegg.

Tidligere onsdag la Saudi-Arabias myndigheter frem det de mener er bevis for at Iran sto bak angrepene under møtet.

– Det store spørsmålet er om dette er øyeblikket der Trump vil vise militær styrke, eller øyeblikket der han vil innse at presset han har satt i gang mot Iran er i ferd med å få konsekvenser de ikke ønsker, sier Selvik.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Angrepet i Saudi-Arabia er et angrep mot oljebransjens fremtid

Benekter innblanding

Myndighetene i Iran avviser at de har noe med angrepet å gjøre, og de Houthi-opprørerne i Jemen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

– Iran må benekte at de har hatt noe som helst med angrepet å gjøre, noe annet ville vært en krigserklæring, sier NTNU-professor Espen Moe.

Tirsdag norsk tid sa den amerikanske presidenten at han vil unngå en krig, men at USA er forberedt.

– Han måler heller i dollar enn i geostrategi. Han har også snakket om at oljeprisen ikke vil stige så fryktelig mye, fordi USA har sine lager, og kan ta av dem. Det er også en uttalelse i retning av at krig ikke er viktigst for han, pengene er viktigere, sier Moe.

Dette satellitbildet viser ødeleggelsene som ble gjort under droneangrepene i Saudi-Arabia.

Press

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Universitetet i Bergen, sier at USAs strategi ikke er veldig tydelig akkurat nå, men han tror Trump kan bli presset til en reaksjon.

– USA er overbevist om at Iran har gjort dette, og at Iran nå forsøker å presse USA til å lette på sanksjonene ved å skape en krise. Samtidig tror Trump-administrasjonen at den har en god hånd – at Trumps politikk har gjort Iran desperat, og at en kan presse dem til forhandlingsbordet på et eller annet tidspunkt, sier Mjelde.

Det at Trump ikke følger en vanlig beslutningsprosess, slik tidligere presidenter har gjort, gjør det også vanskelig å vite utfallet.

– I tillegg rådfører han seg med eksterne venner og bekjente, som Sean Hannity og Tucker Carlson i Fox News. Altså folk helt uten sikkerhetspolitisk eksppertise, sier Mjelde.

Sanksjonene

I forrige uke ble det kjent at den amerikanske presidenten sparket landets nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Bolton har vært regnet som en av pådriverne for en hard linje mot Iran.

Like etter avskjeden ble kjent, hintet også Trump om sanksjonslettelser for Iran. Onsdag sier presidenten at han har bedt finansminister Steven Mnuchin om å øke sanksjonene mot Iran.

– Dersom Trump ønsker nedskalering, blir spørsmålet om USA kan tilby Iran en vei ut, slik at de kan eksportere mer av sin olje, sier Selvik.

Han tror den amerikanske presidenten har rådgivere rundt seg som tar til orde for flere muligheter nå.

– Det er de som mener at USA må svare militært for å opprettholde militær avskrekking, og trekke en klar grense for hva som er tillatt, i tillegg til å vise at USA beskytter flyten av olje med alle midler, forklarer Selvik.

– På den andre siden, er det nok også de som advarer mot at militære anslag vil føre til et massivt motangrep, som kan trekke USA inn i enda en stor krig de ikke ønsker å være en del av, fortsetter han.

Houthi-opprørerne, som har tatt på seg ansvaret for angrepet, har stått bak flere angrep og sabotasjeaksjoner mot saudiarabiske oljeanlegg tidligere, men ingen av samme størrelse som angrepet i forrige uke.

– Uansett hvem som står bak, så har de vist at saudiarabisk olje er sårbar. Det er noe nytt. Oljeflommen derfra har vært forholdsvis stabil, sier NTNU-professor Moe.

Les på E24+

Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig

Publisert:
Gå til e24.no