ESBs ferskeste medlem tror Draghis grep kan være en tabbe

Østerrikes nye sentralbanksjef tror det er en mulighet for at Mario Draghis siste stimulipakke kan bli endret når Christine Lagarde blir sjef i ESB.

GLATTET OVER: Draghi tonet ned uenigheten mellom ESB-medlemmene etter torsdagens rentebeslutning.
Publisert:

– Ettersom ting endrer seg, kan også denne guidingen og politikken endre seg – ikke i morgen, ikke dagen etter, men jeg tror ikke det er der de neste tiårene, sier Østerrikes sentralbanksjef Robert Holzmann i et intervju med Bloomberg fredag.

Han deltok denne uken på sitt første rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB), som kulminerte i at ESB-sjef Mario Draghi kunngjorde en bred stimulipakke:

  • Rentekutt på 0,1 prosentpoeng til rekordlave −0,5 prosent
  • Guiding: Rentene ventes uendret/ lavere til inflasjonen nærmer seg målet
  • Støttekjøp på 20 milliarder euro i måneden så lenge som nødvendig
  • Gunstigere lån til bankene (TLTRO)
  • Kvoteordning for bankenes innskudd for å kompensere for negative renter

– Billige penger

Overfor Bloomberg beskriver han rentemøtet som «veldig intenst, men veldig konstruktivt».

I forkant av møtet var det sprikende forventninger i markedet, etter at flere sentralbankmedlemmer, inkludert Holzmann selv, ga uttrykk for at økt økonomisk stimuli ikke var veien å gå.

Les på E24+

Les også: (+) Derfor ønsker Mario Draghi seg høyere inflasjon

– Billige penger har sin sjarm, men det har også sine grenser, spesielt når det varer så lenge, uttalte Holzmann i august, ifølge Reuters.

På selve møtet var det også uenighet om støttekjøpene skulle gjeninnføres, der medlemmer fra Frankrike, Tyskland, Nederland, Østerrike og Estland skal ha talt imot.

– Draghi prøvde for øvrig å tone ned inntrykket om interne konflikter i styret, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i fredagens morgenrapport fra DNB Markets.

Spår endringer

På spørsmålet om verdipapirkjøp sa han imidlertid at det var «et større mangfold av meninger», påpeker Haugland.

Når Bloomberg spør Holzmann om Draghis grep var en tabbe, svarer han:

– Tanken har streifet noen. Den streifet helt klart meg.

Holzmann ser for seg at det kan bli betydelige endringer nå som Christine Lagarde er på vei inn i sjefsstolen, inkludert endringer i inflasjonsmålet.

ESB har i dag et mål om en prisvekst på «nær, men ikke over to prosent». Rentekuttet var det første siden 2016, og sentralbanken venter nå at renten vil være uendret eller lavere, helt til det ser ut til at inflasjonen nærmer seg målet.

Selv om dette var Draghis nest siste rentemøte som sjef for ESB, er det få som tror på en radikal endring i pengepolitikken.

Ifølge Reuters venter ikke markedet ny renteheving før om nesten ti år.

– Dagens beslutning har forankret arven etter Draghi i fremtidige ESB-beslutninger, uttalte ING-økonomen Carsten Brzeski etter torsdagens rentefasit.

– En rekke medlemmer mente det en enda mer negativ rente ikke var veien å gå. Det er ikke bærekraftig (for abonnenter)Holzmann var «haukete» også før rentemøtetDraghi kan ha gjort det vanskelig for Lagarde å skifte kurs
Les også

ESB ser økt sjanse for resesjon

Disse har stemmerett i ESB
Les også

ESB kutter renten for første gang siden 2016

Publisert: