OECD nedjusterer global vekst etter virusutbruddet

Utbruddet av koronaviruset, som allerede har ført til betydelig menneskelig lidelse og store økonomiske forstyrrelser, får OECD til å nedjustere sin globale vekstprognose i år. Vekstutsiktene er også svært usikre.

 • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Det skriver OECD i en interimrapport mandag.

«Produksjonskutt i Kina merkes over hele verden, noe som gjenspeiler den avgjørende og økende rollen som Kina har i globale verdikjeder, reise- og råvaremarkeder. Tilsvarende utbrudd i andre økonomier har lignende effekter, om enn i mindre skala,» skriver de.

Les også

Oslo Børs skyter opp – kraftig opptur for Nel og Norwegian

Venter tilbakegang i første kvartal

De påpeker at i motsetning til lignende hendelser tidligere, som Sars i 2003, er den globale økonomien mye mer sammenvevd i dag, og Kina spiller en mye større rolle i global produksjon, handel, turisme og råvaremarkeder. Dette forsterker de økonomiske smitteeffektene til andre land fra tiltakene som er iverksatt av Kina for å redusere spredningen av koronaviruset, som har rammet det kinesiske næringslivet kraftig.

OECD spår nå en global vekst på 2,4 prosent i år og 3,3 prosent neste år, der verdensøkonomien kan krympe i løpet av første kvartal i år. I november-prognosen anslo OECD en vekst på 2,9 prosent i år og 3,0 prosent i 2021.

Les på E24+

De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

– Mer intenst utbrudd kan svekke utsiktene betydelig

Denne prognosen er basert på at korona-epidemien i Kina når en topp i første kvartal, og at utbrudd i andre land viser seg å være milde og begrensede. Når effektene deretter avtar, forventes en innhenting i 2021, som vil bli hjulpet av politiske tiltak i de mest rammede landene, fremgår det.

«Et lengre og mer intens utbrudd av koronaviruset som sprer seg over Asia og Stillehavet, Europa og Nord-Amerika kan svekke utsiktene betydelig. I så fall kan den globale veksten falle til 1,5 prosent innen 2020, halvparten av den forventede veksten før virusutbruddet», skriver OECD.

For Kina reviderer OECD prognosen betydelig, til en BNP-vekst på 4,9 prosent i år, fra tidligere 5,7 prosent. I 2021 forventes en innhenting, med vekst revidert opp til 6,4 prosent, med produksjonen gradvis tilbake til nivået før utbruddet.

For alle G20-landene blir vekstprognosene nedrevidert i år, spesielt for de som er nært knyttet til Kina, som Japan, Sør-Korea og Australia, fremgår det.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. OECD
 3. Kina
 4. Verdensøkonomien
 5. G20

Flere artikler

 1. OECD venter betydelig høyere økonomisk vekst i år

 2. IMF mer pessimistisk om verdensøkonomien: Spår dypere resesjon og tregere oppgang

 3. OECD venter comeback for verdensøkonomien i slutten av 2021

 4. IMF frykter at smittebølgen gir enda svakere utsikter i Europa

 5. Rekordfall i verdens største økonomier i første kvartal