Slik kan Trump-triumfen endre USAs sentralbank

Donald Trumps valgseier kan tvinge Federal Reserves i en mer «haukete» retning. Det kan få ringvirkninger også her, sier seniorøkonom. 

PÅSTANDER: Donald Trump beskyldte Federal Reserves for å holde rentene lave for å hjelpe president Barack Obama. Det har sentralbanksjef Janet Yellen avvist.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Når Trump blir tatt i ed som president den 20. januar neste år, får USA en leder som har rettet knallhard kritikk mot sentralbanken Federal Reserve (Fed) og sentralbanksjef Janet Yellen.

Den nyvalgte presidenten har blant annet motsatt seg bankens lavrentepolitikk, som han har hevdet har blitt brukt for å støtte president Barack Obama og hans motkandidat Hillary Clinton.

Signalene fra valgkampen gjør at Fed går en usikker tid i møte, skriver Wall Street Journal.

– Tradisjonen har vært at presidenten ikke har forsøkt å påvirke Fed og ikke har avsatt sittende sentralbanksjefer eller byttet ut styremedlemmer fordi de er utnevnt av en president fra et annet parti, sier DNBs seniorøkonom Knut A. Magnussen til E24.

– Vil Trump snu om på dette? Noen av uttalelsene hans i valgkampen har indikert at han ikke har vært fornøyd, og at han ønsker seg en sjef som ikke ville ført den lavrentepolitikken som Yellen har stått for, sier han.

Kan bli mer «haukete»

FØLGER UTVIKLINGEN: Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB sier Trump kan gjøre Fed mer haukete.

Det trenger ikke ta lang tid før Trump setter sitt avtrykk på sentralbanken. To av syv seter i Fed-styret står tomme.

Det gjør de fordi Senatet, med sitt republikanske flertall, har blokkert de to kandidatene som Obama har utnevnt. Utnevnelsen blir nå opp til Trump.

– Han kan forsøke å få inn folk med et annet syn, folk som ikke er så «duete», sier Magnussen.

– Flere av dem som sitter der i dag, har støttet Yellen og til og med vært enda mer forsiktig med å sette renten opp. Så om han får inn to nye med et litt mer «haukete» syn, vil det gi en mer balansert komité som kan påvirke utfallet etter hvert.

Ian Sheperdson, sjeføkonom ved Pantheon Macroeconomics, sier flere av Trump-rådgiverne har tatt til orde for en retningsendring.

– Et av deres hovedsyn er at perioden med krisepolitikk har ført til en boble i aksjemarkedet, ødelagt spareres inntekter, skremt folket og bidratt til feilallokering av kapital, sier han til Marketwatch.

I løpet av de neste 18 månedene kan Trump få mulighet til å sette inn ytterligere tre styremedlemmer.

Ønsker revisjon

En sentralbankreform kan dessuten være på trappene. Republikanerne i Kongressen har lenge tatt til orde for strengere regler og mer åpenhet om rentebeslutningene.

I fjor vedtok Representantenes hus, der Republikanerne også er i flertall, lovgivning som krever at Fed skulle føre en regelbasert pengepolitikk. Republikanerne har dessuten bedt om årlig revisjon av rentebeslutningene, ifølge Marketwatch.

Sentralbanken har selv uttalt at slike regler vil legge uønsket politisk press på pengepolitikken.

Forslagene har blitt stanset i Det hvite hus. Men med Trump som president, håper Republikanerne i Kongressen på gjennomslag.

Trump har også varslet at han vil bytte ut sentralbanksjef Janet Yellen når kontrakten hennes går ut i 2018. Det har blitt spekulert i om avgangen kan komme enda tidligere.

Les også

Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»: Slik kan Kina slå kraftig tilbake

Men Magnussen viser til at drastiske endringer i Fed kan skape stor usikkerhet i aksjemarkedene, og at en avsettelse av Yellen derfor er et lite sannsynlig trekk.

– Rådet han vil få, er å ikke gjøre det. Men det kan være han har en plan på dette området. Det er stor usikkerhet her, som på andre politikkområder, sier han.

Kan påvirke Norge

Hva den amerikanske sentralbanken foretar seg, er også av betydning for pengepolitikken her i Norge.

– For Norges Bank er det viktigere hva som skjer i Europa, fordi kronekursen mot euro er viktigere enn mot dollar. Men lave renter internasjonalt gjør at vi må holde rentene lave, den effekten er åpenbar, sier Magnussen.

En innstrammende pengepolitikk som fører til resesjon i USA, vil dessuten påvirke veksten i verdensøkonomien, og også her i Norge.

– Vi vet ikke hvor ekspansiv Trumps politikk vil bli, men han har varslet kraftige skattekutt uten innstramminger, og det vil gi en effekt på økonomien, sier han.

(saken fortsetter under bildet.)

ENDRER RETNING? Federal Reserves holder til i denne bygningen i Washington.

Varsler tiltak

De siste åtte årene har Federal Reserves ført en aktiv pengepolitikk for å skape økonomisk vekst, uten innblanding fra Obama-administrasjonen.

Under finanskrisen var sentralbanken raskt ute med rentekutt, og den fulgte opp med kvantitative lettelser og likviditetsstimulerende tiltak.

Les også

Redertopp etter Trump-seier: – Mye ubegrunnet frykt

Men flere av Trumps økonomiske rådgiverne er nå overbevist om at Federal Reserves har brukt opp sine pengepolitiske verktøy. De varsler derfor en rekke finanspolitiske tiltak for å øke veksttakten og bekjempe økonomisk stagnasjon, tiltak som skattereform, investeringer i infrastruktur og dereguleringer, skriver Financial Times.

Fed varslet før valget at renten kan bli satt opp i desember fra dagens nivå på 0,5 prosent. Eksperter tror fortsatt styringsrenten skal opp i desember eller på nyåret, til tross for Trumps valgseier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Janet Yellen
  3. Donald Trump
  4. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Han kan kapre verdens mektigste bankstilling

  2. Hever renten for tredje gang i år

  3. Sjeføkonom: Yellen lever på lånt tid, årsaken er Donald Trump

  4. «Alle» venter renteheving fra den amerikanske sentralbanken

  5. Håper på fornuftig Trump–politikk