Rapport: Handel med Kina har kostet millioner av jobber i USA

Det store handelsunderskuddet med Kina har kostet USA 3,4 millioner jobber i løpet av 15 år, ifølge en ny rapport.

TAPER JOBBER: Amerikanere mister industrijobber, og peker på en urettferdig kinesisk handelpraksis som en av årsakene. Her er Kinas president Xi Jinping under en tale ved World Economic Forum tidligere i januar, hvor han uttalte at Kina vil spille en større rolle i verdens handelsregimer.

Foto: Fabrice Coffrini AFP
 • NTB
Publisert:

En tredel av jobbene som har gått tapt mellom 2001 og 2015, er i industrien, heter det i rapporten fra tenketanken Economic Policy Institute (EPI).

Instituttet sier industrien har blitt uthulet av en stadig økende avhengighet av import fra Kina, samt urettferdig kinesisk handelspraksis.

Den partipolitisk uavhengige tenketanken publiserer rapporten samtidig som den nye administrasjonen til president Donald Trump vil røske opp i den etablerte handelspolitikken, som Trump har gitt skylden for at amerikanske industriarbeidsplasser forsvinner til Kina og Mexico.

Trumps rådgiver Peter Navarro har lenge beskyldt Kina for å føre en handelspolitikk som direkte undergraver den amerikanske økonomien.

Les også

Ber Trump stemple Kina som valutamanipulator

Datamaskiner og elektronikk er hardest rammet av jobbflukten. 1,2 millioner arbeidsplasser har gått tapt i denne sektoren.

Firedoblet

Handelsunderskuddet med Kina er mer enn firedoblet i perioden. Direktør Marcus Noland ved Peterson Institute of International Economics mener likevel premisset om en direkte sammenheng mellom handelsunderskudd og færre arbeidsplasser er feil.

Han sier USA i dag er i nærheten av full sysselsetting til tross for et underskudd på nesten 500 milliarder dollar i handelen med Kina.

Ifølge tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet er det færre industrijobber nå enn da Barack Obama kom til makten i 2009, midt under finanskrisen. Men antallet arbeidsplasser har økt med 800.000 siden februar 2010.

Les også

Tek-giganter i USA er bekymret

Les også

Chili og Corona skal «betale» for muren

Les også

Kina setter investeringsrekord i Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Kina
 4. Økonomi

Flere artikler

 1. Analytikere: Skadene etter Trumps handelskrig vil vedvare

 2. Derfor har USA et gigantisk handelsunderskudd

 3. Betalt innhold

  Økonomien etter Trumps inntog i Det hvite hus

 4. Annonsørinnhold

 5. Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

 6. Trump: USA er ikke bundet av WTO