Islands statsminister solgte aksjer i bank timer før den kollapset

Islands statsminister Bjarni Benediktsson skal ifølge lekkasjer ha solgt aksjer for flere millioner kroner like før en islandsk bank kollapset i 2008.

SOLGTE: Like før en islandsk bank kollapset i 2008, skal Islands nåværende statsminister Bjarni Benediktsson solgt aksjer for millioner av kroner.
Publisert:

Bjarni Benediktsson, som satt i finanskomiteen på Alltinget i 2008, skal ha kvittet seg med nesten alle aksjene sine i banken Glitnir verdt 119 millioner islandske kroner, omlag 3,5 millioner norske kroner i henhold til kronekursen den gang. Det melder den islandske avisen Stundin, den undersøkende journalistgruppa Reykjavik Media og The Guardian.

Benediktsson nekter for å ha begått innsidehandel. Han skriver i et lengre innlegg på sin Facebook-profil at alle hans transaksjoner med Glitnir var normale, og at det har blitt gransket flere ganger.

Benediktsson hevder også at han ikke var delaktig i arbeidet med hastevedtaket av ny banklov som i oktober 2008 gjorde at landets myndigheter tok kontroll over landets tre største banker: Kaupthing, Landsbanki og Glitnir.

Ifølge avisene som har gransket saken solgte også Benediktssons onkel aksjer for i overkant av 1 milliard islandske kroner, omkring 30 millioner kroner den gang.

Nyvalg

Island holder nyvalg 28. oktober. Det er landets andre valg på nasjonalforsamling på ett år, noe som gjør at den sittende regjeringen får tidenes korteste levetid på sagaøya.

Bakgrunnen for at det nå skrives ut nyvalg, er en skandale som dreier seg om at Benediktssons far, Benedikt Sveinsson, har skrevet et brev for å renvaske en mann som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep mot sin egen stedatter. Saken ble hemmeligholdt for regjeringen, og førte til ramaskrik da den ble kjent.

Regjeringspartiet Lys Fremtid valgte i september å forlate regjeringen da historien kom frem i lyset. Dermed hadde ikke lenger regjeringen nok støtte til å fortsette og statminister Benediktsson valgte å utlyse nyvalg.

Valget i oktober 2016 kom som følge av at daværende statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson gikk av som følge av avsløringene i Panama Papers.

Publisert: