USAs sentralbank med nye krisetiltak

USAs sentralbank, Fed, utvider krisetiltakene i kjølvannet av viruspandemien. Nå settes det ikke lenger en øvre grense for støttekjøp av verdipapirer.

Sentralbanksjef Jerome Powell lanserer mandag ytterligere tiltak for å takle viruskrisen.
Publisert:

Federal Reserve (Fed) vil utvide en rekke låneprogrammer, med målsetting om at markedene skal fungere mer effektivt i kjølvannet av coronaviruskrisen.

Det fremgår av en pressemelding fra Fed mandag.

«Det er tydelig at økonomien vår vil møte alvorlige forstyrrelser. Aggressiv innsats må gjøres på tvers av offentlig og privat sektor for å begrense tap av arbeidsplasser og inntekter og for å fremme en rask bedring når forstyrrelsene avtar», skriver sentralbanken.

Tiltakene blir foreløpig tatt godt imot i markedet. Pilene på de amerikanske børsene (futures) snur i pluss etter meldingen før markedene åpner i USA, og i Europa løftes også stemningen noe.

Les på E24+

Les også: (+) Trump vurderer «helikopterpenger». Bør Norge gjøre det samme?

Ubegrensede støttekjøp

Støttekjøp av verdipapirer, som statsgjeld og boligobligasjoner, skal ikke lenger ha en øvre grense, opplyses det. Tidligere var det planlagt kjøp for 700 milliarder dollar i slike verdipapirer.

Nå vil Fed kjøpe så mye som trengs for å sikre at markedet fungerer effektivt og at pengepolitikken får gjennomslag i de bredere finansielle betingelsene og økonomien for øvrig.

I tillegg setter Fed opp et nytt låneprogram som skal støtte kredittilgangen til arbeidsgivere, forbrukere og virksomheter på totalt 300 milliarder dollar.

Det vil også tilbys lån med sikkerhet i blant annet studielån, billån og kredittkortlån for å sikre kredittstrømmen.

Andre lånefasiliteter rettet mot større virksomheter og kommuner skal også etableres, samtidig som det varsles flere tiltak i tiden som kommer.

Fed kuttet forrige søndag renten for andre gang på en uke til intervallet 0–0,25 prosent.

Meldingen fra Fed
Publisert:
Gå til e24.no