Store utfordringer for Norge i Myanmar

Neste uke fronter kongeparet norsk statsbesøk i Myanmar. Hensikten er å bygge relasjoner og styrke norske næringslivsinteresser i et land der demokratiseringsprosessen har bremset opp.

VISER VEI: Kongeparet viser vei for Myanmars president Thein Sein under statsbesøket til Norge i 2013. Nå skal det norske kongeparet på returbesøk.
Publisert: Publisert:Kong Harald og dronning Sonja blir verdens første monarker som gjennomfører et statsbesøk i Myanmar. Norge har fulgt demokratiseringsprosessen i landet tett. Nå er Telenor og Statoil blant de første store internasjonale selskapene som etablerer seg der, og flere vil følge om statsbesøket går etter planen. Daglig leder i Burmakomiteen, Audun Aagre, mener den norske dobbeltrollen som politisk- og næringslivsaktør kan bli problematisk:

Les også

Obama i Beijing for toppmøte

– Norge har gått fra å støtte demokratibevegelsen til å bli det vestlige landet som har gått lengst i å støtte en regjering som ikke er demokratisk valgt. De tre siste årene har det blitt stadig vanskeligere å høre forskjell på retorikken fra den norske og burmesiske regjeringen. Det bør være et tankekors, sier han til NTB.

Aagre mener Norge i denne prosessen har støtt fra seg den demokratiske opposisjonen. Han mener dette ikke tjener norske interesser på lang sikt, ikke minst fordi opposisjonen er favoritter til å vinne valget.

Langt igjen

Aagre understreker at han syns det er positivt at kongeparet reiser til Myanmar, og mener norsk næringsliv kan bidra på en god måte ved å sette en etisk standard. Han mener likevel det er helt nødvendig «å få av seg skylappene og innse noen realiteter om et av verdens mest korrupte land» før man etablerer seg:

– Ja, forhåndssensur av medier i Myanmar er lagt ned, men journalister overvåkes og fengsles fremdeles. Politiske fanger er sluppet fri, men politiske motrøster straffeforfølges ennå. Opposisjonen og fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har fått plass i parlamentet, men den politiske opposisjonen har ingen reell beslutningsmakt. En udemokratisk grunnlov er fremdeles et alvorlig hinder for demokratisering og fred, og gjør det også umulig for Aung San Suu Kyi å bli president, sier Aagre.

Les også

Kerry i hardt vær etter hotellopphold i Myanmar

Han har store forventninger til at utenriksminister Børge Brende (H) tar opp flere av disse punktene når han skal i politiske møter i forbindelse med ukens besøk. Som stortingspolitiker var Brende blant dem som tordnet mot norske investeringer i Myanmar mens landet ble styrt av militærjuntaen:

– Brende er med sin kunnskap og sitt Burma-engasjement i en enestående posisjon til å skape en mer balansert norsk politikk, sier Aagre.

Vil preke etikk

Axel Blom jobber for Innovasjon Norge i Myanmar og hjelper norske selskaper med generell rådgivning om det å drive forretningsvirksomhet i landet, myndighetskontakter, partnersøk og markedsundersøkelser. Som Aagre mener han norske bedrifter har mye å tilføre i Myanmar:

– Vi preker for dem at etiske standarder skal holdes, det er det verdisettet AS Norge skal ha med ut i verden. Jeg håper at vi setter et så godt eksempel at vi kan øke standarden i de landene vi er, sier Blom.

– Er det naivt å tro at det er mulig i et av verdens mest korrupte land og der for eksempel barnearbeid er akseptert?

– Ikke at alt som er gangbart i Norge fungerer her, det gjelder å forstå det lokale tenkesettet uten å la det gå på bekostning av egne etiske standarder. Det er en utfordring, erkjenner Blom.

I august oppdaget for eksempel Telenor arbeidere helt ned i 12-årsalderen på sine prosjekter, enda de har 15- og 18-årsgrense. Når enkelte av ungdommene er eneforsørgere for familien, kan det bli brutalt å si dem opp. I stedet valgte Telenor å gi noen av de eldste kontorarbeid i stedet.

Les også:

Telenor om Myanmar: - Vi kommer til å møte problemerSlik brukte han banken som sin egen: - Jeg skal kjempe for min og familiens ære og verdighetThailands handelsminister erstatter YingluckPublisert:
Gå til e24.no