Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet

DNB er i hardt vær etter korrupsjonsskandalen rundt det islandske fiskeselskapet Samherji. Både Nærings- og Finansdepartementet mener saken er alvorlig.

Hvitvasking har vært tema på flere møter mellom Næringsdepartementet og DNB, bekrefter departementet etter at en stor hvitvaskingsskandale er under opprulling i banken, der staten har en eierandel på 34 prosent.
 • NTB
Publisert:

– De forholdene som er kommet fram i mediene, er alvorlige, og det er viktig at DNB legger alle fakta på bordet, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørnar Angell i Finansdepartementet til NTB.

Tirsdag i forrige uke ble det kjent at Samherji, som er Islands største fiskeriselskap, har brukt kontoer i DNB til å sluse minst 640 millioner kroner til et skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene. Deler av pengene kan ha blitt brukt til bestikkelser av namibiske ministre og tjenestemenn i bytte mot fiskekvoter.

Angell oppfordrer DNB til å samarbeide med Finanstilsynet og Økokrim for å avdekke alle relevante forhold.

– Det er Finanstilsynet og Økokrim som følger opp denne saken videre, sier Angell.

Les også

Korrupsjonsanklaget toppsjef sitter i styret i norsk fiskerikonsern: – En forferdelig sak

Hvitvasking tema

Statssekretær Magnus Thue i Næringsdepartementet sier til NTB at arbeidet mot hvitvasking er et sentralt tema for staten, som eier 34 prosent av DNB.

– Det har vært tema på flere møter mellom departementet og DNB. DNB gir uttrykk for å ha satt inn store ressurser i arbeidet, sier han.

– Regjeringen er opptatt av at alle selskaper, ikke minst store finansielle institusjoner, jobber aktivt med å forebygge økonomisk kriminalitet som blant annet korrupsjon og hvitvasking av penger, understreker Thue.

Informasjonsdirektør Even Westerveld sier til NTB det ikke er noe unaturlig i dette.

– Kampen mot økonomisk kriminalitet står høyt på agendaen i DNB. Arbeidet mot hvitvasking av utbytte fra kriminell aktivitet er derfor et helt naturlig tema i de faste møtene med våre eiere, sier han.

Begge departementene ble onsdag informert av DNB om saken.

Kritikk

Begge departementene ble onsdag informert av DNB om saken. Det samme ble Finanstilsynet, skriver DN.

Ifølge avisa har Finanstilsynet intensivert kontrollen av anti-hvitvaskarbeidet i DNB de siste to årene. Flere ganger det siste året har tilsynet kritisert DNB for dårlige rutiner og lite omfang når det gjelder rapportering av potensiell hvitvasking.

Det lave omfanget kan være «indikasjoner på underrapportering av mistenkelige forhold» til Økokrim heter det i et brev tilsynet har sent DNB. Dette er «en klar indikasjon på at divisjonene ikke har lyktes i å identifisere, undersøke og rapportere mulig hvitvasking», heter det videre.

– Finanstilsynet vil følge opp saken overfor DNB. Bankens etterlevelse av lovbestemmelsene vil bli vurdert i den sammenheng, skriver direktør for banktilsyn Ann Viljugrein i en epost til DN.

Les også

DNB må etterforskes etter hvitvaskingsanklager, mener eksperter

– Enorme dimensjoner

Eksperter NTB snakket med før helgen, mener saken ser ut som en «hvitvaskingsskandale av enorme dimensjoner» og «uten sidestykke». Flere, blant dem korrupsjonsekspert og NHH-professor Tina Søreide, mener saken bør etterforskes av Økokrim.

Økokrim ville fredag verken bekrefte eller avkrefte at de har satt i gang en etterforskning.

Også styret i DNB vil nå ha alle fakta på bordet. På et styremøte fredag redegjorde DNB-administrasjonen for hva de nå gjør videre i saken, opplyser styreleder Olaug Svarva til DN.

– Vi kommer til å følge opp denne saken tett fremover, sa Svarva fredag.

Les også

Fiskeri-Norge forbløffes av korrupsjonsavsløringen

Stengte i 2018

DNB stengte to av Samherjis kontoer i 2018 etter en advarsel fra den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

Hva DNB gjorde etter dette, og om den antatte hvitvaskingen er blant de 1.500 sakene som banken årlig rapporterer om til politiet, er foreløpig et ubesvart spørsmål.

– Vi har ikke lov til å gi opplysninger om enkeltsaker i mediene, sier Westerveld til NTB.

Samtidig viser dokumenter fra WikiLeaks at kontoer i DNB i en sjuårsperiode ble brukt til å overføre rundt 32 millioner kroner til et selskap i Dubai som var eid av styrelederen i det statlige selskapet i Namibia som fordeler fiskekvoter.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hvitvasking
 2. Økokrim
 3. DNB
 4. Samherji
 5. Finansdepartementet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Økokrim etterforsker DNB i forbindelse korrupsjonsanklager mot islandsk fiskerigigant

 2. DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

 3. DNB må etterforskes etter hvitvaskingsanklager, mener eksperter

 4. DN: Overføringer via DNB fortsatte etter advarsel

 5. Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor