Fed holder renten uendret – vil følge nøye med på utviklingen

Federal Reserve var splittet i synet på om rentene bør kuttes allerede i år, men enn så lenge sitter sentralbanken rolig i båten. 

PRESS: USAs sentralbanksjef, Jerome Powell, blir møtt med press fra markedene om å sette styringsrenten ned.

Foto: Kiichiro Sato AP
  • Fredrik Kampevoll
  • André Haugen
Publisert:

Federal Reserve holder styringsrenten uendret på intervallet mellom 2,25 og 2,50 prosent. Det kom frem på onsdagens rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

Samtidig hinter de frempå om at det kan komme rentekutt fremover, uten at de spesifiserer når eller hvor store kutt de ser for seg.

– Utviklingen i økonomien etter mars har overordnet sett vært om lag som forventet, og utviklingen i økonomien er sunn, sa Fed-sjef Jerome Powell under presentasjonen, da han begrunnet hvorfor de holdt renten uendret.

Fed varslet at de vil følge utviklingen tett og gjøre grep hvis det er nødvendig for å bevare den økonomiske veksten.

Les også

Handelskrig og frykt for aksjekrasj presser USA-renter mot resesjonsnivå

Medianen i dot-chartet, som forteller hva Fed-medlemmene mener om rentebanen fremover, indikerer uendret rente i år, ett kutt i 2020 og en heving i 2021. 7 av 17 Fed-medlemmer har i imidlertid to rentekutt i år i sin prognose.

– Våre policydiskusjoner fokuserte på en passende respons på usikkerheten, sa Powell, og viser til usikkerhet knyttet til USAs økonomiske utvikling.

Avtagende vekst

I rentebeslutningen viser de til at jobbveksten har vært solid, at arbeidsledigheten er lav og at forbruket i husholdningene vokser. Samtidig viser de til at investeringene i næringslivet er moderate, at BNP-veksten trolig vil avta og at inflasjonen er under målet på 2 prosent.

Les på E24+

Dette skjer med lånet ditt om banken kollapser

På forhånd hadde markedene ventet at renten skulle holdes uendret, men at Fed i løpet av det neste månedene skal sette renten ned til 1,5 prosent, med første kutt neste måned.

De signaliserte rentekuttene kommer få måneder etter at Fed satte opp renten med 0,25 prosentpoeng. På rentemøtet 19. desember, der de signaliserte to rentehevinger i 2019. Utover våren fikk pipa derimot en annen klang, og nå kan de første rentekuttene siden slutten av 2008 komme.

Federal Reserves styringsrente:

source: tradingeconomics.com

Dollaren svekkes

Dollar svekkes mot euro etter at den amerikanske sentralbanken kom med sin rentebeslutning onsdag kveld. En euro kostet like før beskjeden 1,122 dollar, og har gått til 1,125 i minuttene etterpå.

Før beslutningen var indeksene i minus.

Like etter at Fed kom med beskjeden om at renten holdes uendret, som ventet, kom det imidlertid et hopp som førte til at indeksene bygget på oppgangen de har hatt denne måneden.

Slik endte ferden:

S&P 500 er nå 0,66 prosent fra det høyeste nivået ved stengetid noensinne.

Ventet kutt

På forhånd ventet DNB at Fed ville varsle to rentekutt i år, men at de på dette møtet ville holde renten uendret.

Les også

Bratt fall for den amerikanske «tiåringen»: – Det vi ser nå er en ganske dramatisk vending

– Som ventet endret Fed utsiktene for fremtidige rentehevinger på dagens møte. Det overordnende inntrykket er at Fed har blitt mer duete, og er klar for å kutte rentene dersom økonomien bremser ytterligere. Ordlyden er endret fra «tålmodig» til «handle som nødvendig for å bevare den økonomiske veksten», skriver seniorøkonom i DNB Markets Knut A. Magnussen i et notat.

Også Nordea ventet at de ville varsle fire rentekutt.

– Vi forventer fire rentekutt, der det første kommer i juli, skriver de, og viser til at inflasjonen har vært under målet på to prosent, økt nedsiderisiko fra handelskrigen med Kina og aksjemarkedene har vært nervøse.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

  2. Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

  3. Fed signaliserer uendret rente til 2021: – Et godt tegn

  4. Annonsørinnhold

  5. Fed kutter renten for første gang siden 2008

  6. – Onsdag kveld kutter Fed renten