RUSSLAND OG UKRAINA KRANGLER: Iskald gasskonflikt

Russiske Gazprom hevder at Ukraina «åpenlyst stjeler gass» som skal til Europa. Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko ber EU-landene om hjelp til å løse konflikten.

Publisert:

Gasstriden mellom Russland og nabolandet Ukraina ble i går ytterligere tilspisset, da Gazproms talsmann Sergej Kuprijanov beskyldte Ukraina for å tappe over 20 millioner kubikkmeter gass daglig fra rørledningene som fører gass til EU.

–Ukrainske Naftogaz har åpent erkjent at de stjeler gass, og skammer seg ikke over det. Vi har bevis på at 21 millioner kubikkmeter er tatt ut, uttalte Kuprijanov ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Naftogaz avviser beskyldningene, og sier de kun bruker noe gass som er nødvendig for å sikre gasstrømmen til resten av Europa.

Presses.

1. nyttårsdag stengte den russiske gassgiganten kranene som fører gass til innbyggerne i nabolandet Ukraina. Stansen ble iverksatt fordi de to landene ikke greide å bli enige om en ny gassavtale for 2009.

Både EU og USA ber nå partene om å gjenoppta forhandlingene og komme frem til en løsning for å unngå at konflikten får alvorlige følger for Ukrainas innbyggere.

"Ønsker konflikt".

Flere EU-land har gasskonflikten mellom Russland og Ukraina i januar 2006 i friskt minne. Da førte Russlands represalier overfor Ukraina til at flere europeiske land fikk forsinkede gassleveranser midtvinters, fordi Ukraina tappet rørledningene ulovlig.

Gazprom legger skylden for torsdagens gasskutt på ukrainske myndigheter.

–Vårt inntrykk er at politiske krefter i Ukraina ønsker en gasskonflikt mellom våre to land, uttalte Gazprom-sjef Aleksej Miller etter å ha skrudd av gassforsyningen til nabolandet.

Vil berolige.

Den tøffe tonen som Russland igjen tar overfor Ukraina bidrar ikke til å styrke inntrykket av Russland som forutsigbar energileverandør.

I går ble det klart at landet vil sende en delegasjon til Brussel for å berolige EU-landene.

Gazprom hevder Ukraina fortsatt skylder selskapet over 600 millioner dollar (4,2 mrd. kr) for gass de mottok i fjor. Ukraina har sagt seg villig til å betale 235 dollar pr. kubikkmeter gass, men har hittil bare fått et motkrav fra Gazprom på over 400 dollar. En femtedel av all russisk gass til EU går i rørledninger gjennom Ukraina.

Les mer på E24 her.

Publisert: