Har oddsen mot seg

Republikanernes presidentkandidat John McCain har overrasket med comeback tidligere, men få dager før valget kjemper han i bratt motbakke.

Publisert:

På oppløpssiden av den rekordlange presidentvalgkampen tråler John McCain og Barack Obama de avgjørende vippestatene.

To sitater oppsummerer på en bra måte budskapene amerikanske velgere pepres med i valgkampinnspurten:

"Etter 21 måneder og tre debatter har senator McCain fortsatt ikke klart å gi et eneste eksempel på hva han vil gjøre annerledes enn George Bush når det gjelder økonomien."

"Senator Obama stiller til valg for å spre velstanden utover. Jeg stiller til valg for å skape mer velstand."

Taper på finanskrisen

Men McCain sliter med å skape distanse til den upopulære presidentens politikk, og et klart flertall av velgerne legger hovedansvaret for den økonomiske krisen på Bush-administrasjonen.

Et annet av McCains kjerneargumenter de siste dagene før valget vil bli "faren ved å ha både Kongressen og Det hvite hus på Demokratiske hender".

Enkelte målinger kan tyde på at McCains angrep på Obamas skattepolitikk har hjulpet ham noen steder, men om det er nok til å snu trenden, er svært usikkert.

Satser på Pennsylvania

McCain er på defensiven i over ti av delstatene George W. Bush vant i 2004. For å utligne et sannsynlig tap i flere av disse, satser McCain på en overraskende seier i Pennsylvania. Men det kan holde hardt for senatoren fra Arizona. Demokratene har vunnet delstaten de fire siste presidentvalgene, og Obama har i lang tid hatt en tosifret ledelse på målingene.

Ferske målinger viser en klar ledelse for Obama i Pennsylvania og Colorado, en knapp Obama-ledelse i Ohio og Florida og dødt løp i North Carolina, der en kandidat fra Demokratene ikke har vunnet siden 1976.

Taper McCain Ohio eller Florida, er løpet kjørt. Obama kan også vinne Virginia, og er favoritt i Iowa og New Mexico, som Bush vant i forrige valg.

"Politisk mirakel"

Peter Brown ved Quinnipiac University poll sier til Reuters at McCain må klare et "politisk mirakel" man ikke tidligere har sett siden man begynte med moderne meningsmålinger.

På de fleste målingene er Obama i nærheten eller over det magiske antallet valgmenn på 270 som skal til for å vinne kampen om Det hvite hus.

Men enkelte har satt spørsmålstegn ved hvor pålitelige målingene i årets valgkamp er. Flere faktorer gjør jobben for meningsmålingsinstituttene vanskeligere enn tidligere, blant annet det store antallet unge velgere som ikke nås på fasttelefon.

McCain-comeback

Obama har mange muligheter til å få de nødvendige 270 valgmennene som skal til for å vinne. Men McCain har overrasket før, og han kan gjøre det igjen. Etter å ha blitt avskrevet av de fleste i fjor sommer, kjempet 72-åringen seg tilbake og vant nominasjonskampen.

Men det meste må gå John McCains vei på oppløpssiden til det historiske valget tirsdag om han skal klare å vinne. Tipper vektskålen i Obamas favør i mange av delstatene der det er jevnt, blir det et valgskred for Demokratene.

Wright og Mohammed Atta

Valgkampen har vært skjemmet av mye skittkasting, og fram til valgdagen sørger gruppen National Republican Trust for å gjøre den enda et hakk mer møkkete.

I et forsøk på å ramme Obama i de avgjørende vippestatene skal gruppen bruke 1 million dollar på valgreklamer med klipp av Obamas tidligere pastor Jeremiah Wright.

I en annen reklame, der Obamas innvandringspolitikk fordømmes, bruker gruppen et bilde av Mohammed Atta, en av flykaprerne som gjennomførte terrorangrepene 11. september 2001.

Flere saker på E24

Publisert: