Frykter «brexit»-smitte til Frankrike: – Det vil være fullstendig katastrofe

Etter at det i natt ble klart at britene ønsker «brexit», er det nå flere politiske partier som krever folkeavstemning. Vil vi si se en «nexit» eller «frexit»? Det frykter flere eksperter.

SVÆRT FORNØYD: Lederen for det høyrepopulistiske partiet Nasjonal front i Frankrike, Marine Le Pen, jubler over Storbritannias utmelding av EU – i likhet med andre europeiske partier på ytre høyre fløy.
 • Christian Høie Lie
 • John Thomas Aarø
 • Johan Nordstrøm
Publisert:

Den store bekymringen til seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank er om den politiske EU-exit-vinden blåser over den engelske kanal og til eurosamarbeidet.

Særlig er han bekymret for ett land: Frankrike.

– Det vil være fullstendig katastrofe om Frankrike stemmer seg ut. Det er dette jeg er aller mest redd for, sier han til E24.

Han viser blant annet til franske meningsmålinger som har vist en høyere andel euroskeptikere enn tilsvarende meningsmålinger i Storbritannia.

– Det viser at de utfordringene i holdninger som nå har ført til «brexit», også finnes mange steder i Europa – også i Frankrike.

Han anser fortsatt denne risikoen som lite sannsynlig, men beskriver det som «vesentlig mer sannsynlig» enn den var for bare et døgn siden.

(Saken fortsetter under bildet.)

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank.

– Møllen kan gå videre

Sjefanalytiker for valuta i Nordea Markets, Ole Håkon Eek-Nielsen, legger ikke for stor vekt på de enorme, virkelig storstilte, bevegelsene i finansmarkedene fredag morgen.

Han peker på at utviklingen er drevet av posisjoner som allerede lå inne – posisjoner som var satt med forventning om at britene ville bli i EU. Også han ser til den politiske risikoen.

– Det som er viktigst akkurat nå: «Brexit» er et problem på lang sikt mer enn på kort sikt, sier han til E24.

– Nå kan Frankrike finne på å holde folkeavstemninger, det samme kan Nederland og Danmark, og da går møllen videre. Og dette skjer ikke i morgen. Dette kan holde på i mange, mange år.

Ifølge NTB opplyste Europaparlamentets president, Martin Schulz, fredag at han er i samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel om hvordan man kan unngå at euroskepsisen sprer seg i Europa.

– Den kjedereaksjonen som euroskeptikerne snakker om, kommer absolutt ikke til å skje, sier han til tysk TV.

Høyresiden i Europa jubler

EU består i dag av 28 medlemsland, men kan på sikt bli kraftig redusert dersom flere enn Storbritannia ønsker seg ut av unionen.

Over hele Europa jubler høyrepartier for britenes nei til EU.

Lederen for ytre høyre i fransk politikk, Marine Le Pen, hyller britenes beslutning om å gå ut av EU og krever en lignende folkeavstemning i Frankrike.

– Seier for frihet! Som jeg har sagt i årevis, må vi nå ha den samme folkeavstemningen i Frankrike og andre EU-land, skriver lederen for Nasjonal Front på Twitter, ifølge NTB.

Partiet gjorde et brakvalg i regionvalget i Frankrike i desember, og Marine Le Pen planlegger å stille som kandidat i det franske presidentvalget neste år.

I Nederland sier lederen for det innvandringskritiske partiet, Geert Wilders, at han vil kreve en folkeavstemning om EU-medlemskapet.

– Storbritannia leder veien mot fremtiden og liberalisering. Tiden er nå inne for en ny start, hvor man kan stole på egne styrker og ta tilbake suvereniteten. Også i Nederland, sier Wilders og fortsetter:

– Den nederlandske befolkningen fortjener en folkeavstemning også. Det nederlandske Frihetspartiet (PPV) etterspør derfor en folkeavstemning så fort som mulig, for å bestemme seg om det nederlandske medlemskapet i den europeiske unionen.

(Saken fortsetter under bildet.)

INNVANDRINGSKRITISK: Lederen for det nederlandske Frihetspartiet, Geert Wilders, krever at også Nederland holder folkeavstemning om EU.

Vil dele Gibraltar

Spanias statsminister sier at landet nå vil kreve delt suverenitet over Gibraltar etter at et flertall av britene stemte for å forlate EU.

– Vår formel er britisk-spansk dele-suverenitet for en fast tidsperiode. Etter at den tiden har utløpt, vil vi sikte mot å gjenopprette spansk suverenitet over Gibraltar, sier Spanias utenriksminister José Manuel García-Margallo til spansk radio.

Den spanske regjeringen har ved flere anledninger gjort det klart at de ønsker å overta kontrollen over Gibraltar.

Etter at britene stemte for å forlate EU torsdag, er halvøya bekymret for å havne under Madrid uten beskyttelse fra EU, skriver NTB.

Totalt bor det 30.000 innbyggere på den 6,8 kvadratkilometer store øya som ble en britisk koloni for over 300 år siden.

Folkeavstemning 2.0

Førsteministeren i Skottland og leder av Det skotske nasjonalpartiet (SNP), Nicola Sturgeon, sier fredag ettermiddag at en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia er mulig etter EU-avstemningen torsdag.

– Det er høyst sannsynlig at vi kommer til å ha en folkeavstemning om uavhengighet, sier Sturgeon på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Hun uttaler at hun akter å «ta alle mulige steg» for å sikre en plass i EU.

I 2014 ble det avholdt folkeavstemning, hvor et flertall av skottene gikk for å bli i den britiske unionen, Storbritannia.

Førsteministeren sier hun har blitt kontaktet av mange som stemte nei til å løsrive seg fra Storbritannia i folkeavstemningen for to år siden, men som nå angrer.

Et stort flertall av skottene ønsker å være en del av den europeiske unionen. Hele 62 prosent stemte for å bli ved torsdagens EU-avstemning.

Ifølge Financial Times vil en eventuell skotsk folkeavstemning om løsrivelse fra Storbritannia kreve godkjennelse av det britiske parlamentet.

Les også

Norges Bank tilbyr bankene 13,2 mrd. i «hurtiglån»

Les også

Slik reagerer de i Londons finansdistrikt

Les også

Cameron kunngjør sin avgang – Går ikke av umiddelbart

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. EU
 3. Danmark
 4. Storbritannia

Flere artikler

 1. Valget i Nederland: Dette frykter markedet mest

 2. Spetalen om «brexit»: – Britene er vinnerne

 3. Slik kan «brexit» unngås

 4. Oppgitt etter skotsk-britisk toppmøte

 5. Går inn for ny folkeavstemning om Skottlands uavhengighet