Trump er ikke den første til å fri til russerne

Det er helt normalt at en nyvalgt amerikansk president forsøker å komme på godfot med Russland. Det er ikke normalt at forsøket lykkes.

SMILTE OG LO: Det var god stemning da tidligere president George W. Bush (R) tok følge med Russlands president Vladimir Putin inn til G-8-møtet i Georgia i USA i 2004.

Foto: Charles Dharapak AP
 • NTB
Publisert: Publisert:

– Jeg så mannen i øynene. Jeg oppfattet ham som veldig likefram og troverdig. Jeg var i stand til å få en fornemmelse av hans sjel.

Det sa USAs daværende president George W. Bush da han hadde møtt Russlands president Vladimir Putin for første gang i 2001. I ettertid er sitatet blitt stående som et kroneksempel på naivitet i verdenspolitikken.

Åtte år senere overtok Barack Obama. Han sendte sin utenriksminister Hillary Clinton for å møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Med seg hadde hun en liten gul boks med en rød knapp som de skulle trykke på for å «nullstille» forholdet.

Knappen virket ikke. I dag er forholdet til Russland på sitt verste siden den kalde krigen tok slutt.

Les også

Wall Street vedder 18.000 milliarder på at Yellen setter opp renten

Tror de vil komme overens

Nå er det Donald Trump som skal prøve seg. Han har allerede snakket med Putin på telefon, og de to er enige om å forsøke å samarbeide bedre.

I et intervju med The New York Times sier Trump at han ikke syns «nullstille» er riktig ord, sett i lys av hvor dårlig det gikk sist gang. Men den påtroppende presidenten har tro på at han vil komme overens med Putin.

Iver Neumann, som er seniorforsker ved NUPI og professor i internasjonal politikk ved LSE i London, mener vi står foran et «svært viktig øyeblikk».

– Grunnen er at det kan se ut som om det er enkelte ideologiske likheter mellom disse to statslederne, sier Neumann til NTB.

Frykten er at Trump skal styre USA inn på Putins sti.

– I og med at Putin åpenbart ikke går i noen demokratisk retning, så vil det, når det er snakk om en tilnærming, være USA som beveger seg i autoritær retning, advarer han.

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg.

Foto: Eddie Keogh Reuters

Prøvesteiner

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener det er helt naturlig at Trump forsøker å få i gang en dialog med Putin. Han har likevel klare forventninger til den nyvalgte presidenten.

To viktige prøvesteiner blir Ukraina og Syria.

– Det at man snakker sammen, betyr ikke at man er enige. Det betyr ikke at man aksepterer og godkjenner det Russland gjør, enten det er å ta en del av et annet land, altså å ta Krim fra Ukraina, eller det er å være ansvarlig for bombing av sivile mål i Syria, sier Stoltenberg til NTB.

– Jeg er trygg på at det kommer til å være en veldig tydelig beskjed også fra den nye amerikanske administrasjonen at internasjonal rett skal respekteres, og at man ikke aksepterer bruk av militærmakt for å endre landegrenser i Europa, sier han.

Les også

Trump lokker Apple med «veldig store skattekutt»

Verdier i spill

Neumanns bekymring er at Trump skal begynne å fire nettopp i slike verdispørsmål for å finne løsninger med russerne.

– Russland har benyttet anledningen til å trappe opp bombingen av sivile i Aleppo, som et direkte resultat av at den sittende amerikanske presidenten er svekket. Han er det amerikanerne kaller en lame duck, påpeker han.

Neumanns spådom er likevel at det vil skjære seg på nytt.

– Jeg tror det er et ideologisk hopehav mellom Putin og Trump, men jeg tror ikke det er nok til å bringe Russland og USA spesielt nært sammen, sier Neumann.

– Det er av den enkle grunn at Russlands grunnleggende ærend er å bli anerkjent som en stormakt på linje med USA. Det er en absurd drøm, sier han.

Les også

– USA styrer mot finanskatastrofe

Les også

IMF: Proteksjonisme truer Mexicos økonomi

Les også

Merkel stiller til gjenvalg

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Internasjonal politikk
 3. USA
 4. Hillary Clinton
 5. Jens Stoltenberg
 6. Nato
 7. Vladimir Putin

Flere artikler

 1. Trump skal delta på G20-toppmøtet i sommer

 2. Macron vil styrke samarbeidet med Russland

 3. Trump: – Kina skjerper sanksjonene mot Nord-Korea

 4. Annonsørinnhold

 5. Trumps sønner overtar ledelsen av bedriften

 6. Trump får kritikk for ny Putin-uttalelse