Dyrere å låne for Italia
Italias lånekostnader har økt siden byrået DBRS nedgraderte landets kredittvurdering før helgen. Nedgraderingen øker også bankenes kostnader.
Det var fredag kveld at DBRS nedjusterte Italias kredittverdighet til trippel-B.
Kanadiske DBRS omtales av Financial Times som det viktigste kredittvurderingsbyrået du aldri har hørt om, og var inntil fredag det eneste av de store byråene som fortsatt holdt på at Italias kredittverdighet fortjente karakteren A.
Både S&P, Moody's og Fitch hadde tidligere nedjustert Italias kredittvurdering til trippel-B.
Nedgraderingen gjør det det dyrere for Italia å hente inn penger gjennom statsobligasjoner, som brukes til å finansiere driften av landet.
Italias lånekostnader, målt ved rentene på statsobligasjoner med ti års varighet, har steget fra 1,89 prosent til 1,91 prosent etter nedgraderingen.
En grunn til at Italias lånekostnader ikke har økt enda mer ligger hos den europeiske sentralbanken, ECB, skriver Wall Street Journal. ECB fortsetter nemlig sine kjøp av statsobligasjoner i Italia og resten av eurosonen, og det bidrar til å holde rentene lave.
Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over
Rammer bankene
Nedgraderingen vil ramme italienske banker. Lavere karakterer fra kredittbyråene øker nemlig kostnaden deres for finansiering fra den europeiske sentralbanken, ECB.
Ifølge Wall Street Journal øker ECB kostnaden for bankenes bruk av italienske statsobligasjoner som sikkerhet fra 5 prosent til 13 prosent. Det er ikke gunstig, men burde være håndterbart, ifølge avisen.
En tidligere beregning fra Rabobank viser at nedgraderingen kan føre til at bankene må ut av milliarder av euro ekstra for å opprettholde innlånene de hadde før nedgraderingen.
Svak vekst
Da DBRS nedgraderte Italia på fredag, så var det blant annet fordi vekstutsiktene ikke ser ut til å bedre seg. Utsiktene har ikke blitt bedre etter folkeavstemningen i desember som sa nei til reformer, og førte til at statsminister Renzi gikk av.
Italias gjeldsberg: – Bygger opp et press
– Endringen av ratingen reflekterer en kombinasjon av faktorer inkludert usikkerhet om den politiske evnen til å videreføre forsøkene på strukturell reform og fortsatt svakhet i banksystemet i en periode med svak vekst, skriver DBRS.
– Til tross for ferske planer om å støtte bankene, forblir andelen misligholdte lån veldig høy, og påvirker banksektorens evne til å fungere som finansielt mellomledd til å støtte økonomien, sier kredittvurderingsbyrået.
Høyest gjeld i EU
Lav vekst har ført til at Italia får problemer med å redusere sin svært høye offentlige gjeld, som ifølge byrået nærmer seg 133 prosent av brutto nasjonalprodukt. Dette er det høyeste nivået i EU.
Verdens eldste bank stresstestet - trenger 35 milliarder mer enn ventet
Italia har satt opp et fond på 20 milliarder euro, eller 1,2 prosent av brutto nasjonaløkonomi, for å hjelpe banker i trøbbel. Dette er en god begynnelse, men fondet fjerner ikke sårbarheten i det italienske banksystemet, mener DBRS.
På den mindre negative siden forventer Italias regjering et budsjettunderskudd på «bare» 2,3 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2017, det laveste nivået på ti år. Men veksten viser få tegn til å ta seg opp igjen, ifølge DBRS.
Ifølge byrået er det også risiko for et tidlig nyvalg i Italia i 2017. En avgjørelse fra en domstol som kan påvirke hvor lenge Gentiloni-regjeringen får sitte er forventet i slutten av januar.