Dyreste dollar siden 2002 for svenskene etter Riksbankens renteutsettelse

Dollaren har ikke vært dyrere for svenskene på 17 år etter Riksbankens renteutsettelse. Analytiker mener sentralbanken har aktivert sin «kronedrapsmaskin».

RENTEPAUSE: Styringsrenten i Sverige blir liggende på minus 0,25 prosent lenger enn tidligere antatt. Her Riksbanksjef Stefan Ingves ved en tidligere anledning.
Publisert:

Den svenske kronen reagerte raskt etter Riksbanken beskjed om at den neste renteøkningen utsettes.

Kronen svekkes mot alle de store valutaene, og mot dollar handles valutaen på det svakeste nivået på 17 år.

En dollar koster torsdag formiddag 9,55 svenske kroner, noe den ikke har gjort siden august 2002, ifølge Reuters. Samtidig er valutaen på vei mot det største daglige fallet mot euro siden november.

En svakere krone gjør utenlandsferien dyrere for svenskene, og gjør importvarer dyrere, mens eksportbedriftene kan tjene mer på salget av varer og tjenester i utlandet.

For nordmenn på svenskehandel gjøre en svekket svenske krone at varene blir litt billigere.

Riksbanken overrasket ingen med å holde styringsrenten uendret på minus 0,25 prosent torsdag, men banken varslet samtidig at renten vil bli liggende på dette nivået lenger enn tidligere antatt.

I en pressemelding skriver sentralbanken at renten først er ventet å bli hevet igjen mot slutten av året eller i starten av neste år.

E24 (+): Det store krone-mysteriet: Derfor er Norges valuta så svak

Aktivert «kronedrapsmaskin»

Les også

Valutastrateg: – Burde se at kronen styrker seg denne uken

I sin kamp for å få opp inflasjonen har Riksbanken gått hardt til verks. I tillegg til negative renter har det blitt kjøpt verdipapirer for å presse rentene enda lenger ned.

Kjøpene skal fortsette.

Fra juli i år til desember 2020 vil sentralbanken kjøpe statsobligasjoner for 45 milliarder svenske kroner. Det utgjør rundt halvparten av de betalingene banken selv tar imot fra porteføljen av obligasjoner den allerede eier.

Via Twitter melder Nordeas valutastrateg Martin Enlund at Riksbanken har aktivert sin «kronedrapsmaskin» igjen, med henvisning til pengestrømmene. Med dette mener han at sentralbankens handlinger svekker den svenske kronen.

Les også: Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

SVAK SVENSK KRONE: Valutaen har ikke vørt svakere mot dollar siden 2002.

Ser risiko for lang rentepause

Nordea Markets-økonom Torbjörn Isaksson mener sentralbankens beskjed understreker at rentene vil ligge uendret lenge, ifølge et notat.

Meglerhuset venter den neste renteøkningen i midten av 2020, men Isaksson tror det er en risiko for at rentepausen blir mye lenger på grunn av vanskelighetene med å løfte inflasjonen.

Riksbanken har et mål om at den generelle prisveksten skal ligge på rundt to prosent i året, men i sin pengepolitiske rapport kutter banken inflasjonsanslaget til 1,8 fra 2,0 prosent for 2019.

Neste år er prognosen fortsatt at inflasjonen vil ligge på 1,8 prosent.

Høyere renter bidrar til å dempe inflasjonen, mens lavere renter bidrar til å øke inflasjonen.

Les også

Riksbanken går inn i norske kroner

Les også

Aksjerekyl og svak krone gir ny rekord: Oljefondet opp 11 prosent i år

Les også

– Litt av en ensom ulv

Publisert:

Her kan du lese mer om