ESB holder renten uendret

Men nå åpner ikke lenger den europeiske sentralbanken for enda lavere styringsrenter.

SENTRALBANKSJEF: Sentralbanksjef Mario Draghi fotografert under en konferanse i Brüssel i fjor.
Publisert:

Rådet i den europeiske sentralbanken (ESB) holder sine styringsrenter uendret. Dermed er refinansieringsrenten fortsatt null prosent. Den marginale utlånsrenten på 0,25, mens bankenes innskuddsrente i sentralbanken fortsetter å være minus 0,4 prosent.

Det er resultatet av rentemøtet i ESB i går og i dag.

Det var på forhånd ikke ventet at ESB skulle endre styringsrentene.

Derimot ble det spekulert i om banken ville fjerne muligheten for å sette styringsrentene enda lavere, noe den nå har gjort.

– Rådet forventer at ESBs styringsrenter vil forbli på dagens nivå for en lengre periode og utover perioden med obligasjonskjøp, heter det i dagens pressemelding.

Kuttet «eller lavere»

I pressemeldingen etter det forrige rentemøtet var bisetningen «eller lavere» skutt inn i omtalen av forventet fremtidig styringsrente.

Det ble også spekulert i om sentralbanken ville komme med signaler om at det går mot avvikling av programmet om kjøpe av obligasjoner i markedet for 60 milliarder euro i måneden.

Omtalen av obligasjonskjøpprogrammet er imidlertid helt identisk i pressemeldingen etter denne ukens rentemøte som den var etter rentemøtet i april.

Det ESB sier om det er at det vil fortsette til desember i år og lenger enn det, hvis nødvendig. Hensikten med programmet, og også de superlave rentene, er å få inflasjonen opp mot ESBs mål på nær to prosent.

Pressekonferanse 14.30

Sentralbanksjef Mario Draghi møter pressen klokken 14.30 og vil der også legge frem nye anslag for eurosonens økonomi, inkludert inflasjon.

Pressekonferansen blir avsluttet med en spørsmålsrunde hvor Draghi noen ganger kommer med nye signaler i pengepolitikken.

E24 dekker pressekonferansen med eurosonens sentralbanksjef, og vil komme med løpende oppdateringer i Aksjelive.

Les også

Hva skjer når sentralbankene skal kvitte seg med 14 oljefond?

Les også

Første inflasjonsfall for eurosonen på ti måneder

Les også

Spår to år til med rekordlave renter

Publisert: