«Månedens viktigste tall» skuffer

Det ble skapt 134.000 nye jobber i USA i september, mens konsensus var 185.000. Samtidig falt ledighetsraten til laveste nivå på 49 år. 

FÆRRE ENN VENTET: Ferske jobbtall for september skuffet målt mot forhåndsestimatet.
  • Hans M. Jordheim
  • David Bach
Publisert:

Det ble skapt 134.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i september, viser ferske tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

Forventningene var 185.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i september, ifølge Thomson Reuters.

Måneden før ble det meldt om 201.000 nye jobber i USA, men de reviderte tallene viser nå 270.000 nye jobber for august.

Ledighetsraten viser 3,7 prosent, det laveste tallet på 49 år. Det var hakket bedre enn forventede 3,8 prosent – til tross for at det var fryktet at orkanen Florence ville kunne legge en demper på tallene.

Timelønningene økte med 0,29 prosent, mens de i forrige måned økte med 0,37 prosent.

Sjefstrateg: – Demper frykten

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank, som på forhånd hadde ventet 190.000 nye jobber utenfor landbruket, minner om at flere faktorer kan spille inn på tallene.

– Disse tallene svinger en del fra måned til måned, og det kan også være at orkanen Florence har påvirket tallene. Men trolig er dette en helt grei kombinasjon for finansmarkedene, som demper den umiddelbare frykten for en voldsom inflasjonsøkning, sier Lie.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank

Han tror sysselsettingen vil vokse saktere fremover etter hvert som bedriftene vil få større vansker med å få tak i arbeidskraft.

– Det er flere ledige utlyste stillinger enn det er registrerte arbeidssøkere nå, så det sier seg selv at det ikke kan fortsette i samme tempo. Men konsekvensen kan bli at bedriftene må vri opp lønningene for å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft.

– Det man er nervøs for i markedene er at Fed skal komme «behind the curve» og ikke tidlig nok får med seg presset som er i økonomien, slik at inflasjonen og lønnsveksten stiger mer enn det sentralbanken har vært forberedt på, og at man får strammere pengepolitikk enn finansmarkedene er komfortable med, sier han.

Spenning etter rentehopp

De siste dagene har det blitt knyttet ekstra spenning til jobbtallene, etter at USA leverte en knallsterk rapport onsdag, der indeksen for sysselsetting nådde høyeste nivå noensinne.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets forklarte til E24 at det ikke er noen sterk sammenheng mellom tallene, men at han forventet tall som bekrefter at sysselsettingen vokser så raskt at ledigheten faller.

Onsdagens rapport sørget for at den amerikanske tiåringen, også kalt verdens viktigste rente, steg til høyeste nivå på 11 år.

Nyheten om fallet i ledighetsraten førte fredag til nok en oppgang i «tiåringen».

OPPGANG: Den amerikanske tiåringen steg på ledighetstall, til tross for skuffende økning i antallet nye jobber.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nonfarm payrolls

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Når Florence og Michael blåser bort «månedens viktigste tall»

  2. Kjempebyks for «verdens viktigste rente»

  3. Jobb-comeback i oktober

  4. Dette skjer denne uken

  5. Tyngste Wall Street-fall siden slutten av august