USAs tollbeskjed til Røe Isaksen: Norge og EU likebehandles

Når USAs president Donald Trump tar sin endelige avgjørelse om toll på stål og aluminium, vil Norge og EU behandles likt, ifølge handelsminister Wilbur Ross.

LIK BEHANDLING: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, her under et statsbesøk til Argentina i mars, forsøker å påvirke Trump-administrasjonen til å gi Norge unntak fra USAs nye tollsatser. Onsdagens møte med USAs handelsminister Wilbur Ross beskriver han som godt og konstruktivt.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

Det var den klare beskjeden fra Ross til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da de to møttes i Washington onsdag.

– Det kan være både gode og dårlige nyheter. Vi ble forskjellsbehandlet da EU fikk midlertidig unntak, men det er slett ikke gitt at unntaket blir permanent, sier Røe Isaksen til NTB.

– Hvorfor har vi blitt forskjellsbehandlet, hvis meningen er å behandle EU og Norge under ett?

– Jeg tror ikke det har vært et bevisst ønske å forskjellsbehandle Norge og EU. Vi er en liten fisk i havet. Litt av vårt problem er at vi kan falle mellom to stoler og bli offer for storpolitikken i dette.

– Konstruktivt møte

Trump innførte nylig en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium. EU har fått midlertidig unntak fra de nye tollsatsene fram til 1. juni, men EUs handelskommissær Cecilia Malmström har varslet at det er lite håp for en permanent løsning.

Les også

Nobelprisvinner i økonomi advarer om økonomisk krise

I likhet med EU har Norge krevd permanent unntak fra de nye tollsatsene. Saken ble naturligvis hovedtema da Røe Isaksen møtte USAs handelsminister til et 45 minutter langt møte onsdag.

Næringsministeren beskriver seansen som «et godt og konstruktivt møte» der han fikk framført Norges viktigste argumenter, nemlig at Norge er en alliert, at Norge kjøper mer enn vi selger til USA, og at Norge ikke har toll på amerikanske varer.

Ingen løfter

Ross hadde likevel ingen løfter å gi Røe Isaksen, som derimot fikk beskjed om at det endelige valget tas av presidenten selv. Det vil skje innen 1. juni.

– Min jobb blir å sørge for at så mange som mulig av amerikanerne rundt Trump, får høre hva Norge mener om saken, sier Røe Isaksen.

– Opplever du at argumentene blir lyttet til?

– Jeg opplever at vi blir hørt, men jeg vet ikke om argumentene blir tatt til følge.

Les også

EUs industri stålsetter seg for Trump-toll

Nasjonal sikkerhet

Trump-administrasjonen har vektlagt «nasjonal sikkerhet» som hovedårsak for de nye tollsatsene. Det valgte Røe Isaksen å ta opp under møtet med Ross.

– Jeg tok det opp for å komme inn på at Norge er en nær alliert gjennom NATO. Våre selskaper driver heller ikke med industrispionasje, så det er ingen grunn til å frykte for nasjonal sikkerhet, sier næringsministeren.

Konsekvenser

Den norske eksporten av stål og aluminium til USA utgjør kun 0,2 prosent av Norges samlede eksport av produktene.

– De direkte konsekvensene er ikke veldig store, fordi vi eksporterer så lite. Samtidig er vi en liten og åpen økonomi som er helt avhengige av å handle med verden. Hvis andre land begynner å svare, er vi sårbare, sier Røe Isaksen, som samtidig avviser at Norge vil vurdere mottiltak mot USA.

Møtet med Ross markerte slutten på et fire dager langt USA-opphold for Røe Isaksen, som også har besøkt norske tech-bedrifter i New York.

Les også

Ti politiske farer for verdensøkonomien akkurat nå

Les også

Slik vil EU beskytte seg mot Trumps sanksjoner

Les også

EUs handelssjef åpen for å gi Norge tollunntak

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. EU
  3. Norge

Flere artikler

  1. Fikk ingen løfter om norsk tollunntak

  2. Fikk ikke garanti om norsk unntak fra Trump-tollen

  3. Næringsministeren om samtaler mellom USA og Kina: – Bra om situasjonen de-eskalerer

  4. USA innfører ståltoll fra flere land

  5. Næringsministeren: Det blir ingen amerikansk biltoll nå