USAs sentralbank øker rentenivået: Skrur opp renteprognosen

USAs sentralbank øker nå rentene – akkurat som ventet – men de skrur også opp renteprognosen sin for resten av året.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell (t.h.) i samtale med visedirektør Thomas Connors under vårmøtet i Det internasjonale pengefondet (IMF) i Washington i april i år.

Foto: Andrew Caballero-reynolds AFP
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken annonserte onsdag kveld at rentenivået økes til 1,75 til 2,0 prosent.

Ved forrige rentemøte 2. og 3. mai besluttet sentralbankstyret å beholde rentenivået på 1,5 til 1,75 prosent, etter at det ble økt i mars.

I tillegg til å øke rentenivået øker sentralbanken også renteprognosen sin fra 2,1 til 2,4 prosent (midtpunktet) for 2018, sammenlignet med den forrige prognosen fra mars.

Nyhetene sendte rentenivået på amerikanske 10-årige statsobligasjoner opp rundt en prosent, fra 2,95 til 2,99, samtidig som det amerikanske aksjemarkedet falt noe tilbake.

I forkant hadde de fleste ventet en renteheving, og spenningen var derfor i stor grad knyttet til hvor mange flere rentehevinger sentralbanken legger opp til for resten av 2018. Mens mai-møtet var et «mellommøte» der sentralbanken ikke kommer med oppdateringer om økonomiske prognoser og rentebane, kommer dette på juni-møtet.

På mars-møtet indikerte prognosen at man ville se totalt tre rentehevinger i år (mars, nå i juni og én til). Nå kan vi altså forvente to og ikke bare én renteheving til utover året.

Sentralbankstyret skal etter planen møtes til sine to dager lange rentemøter den 31. juli, 25. september, 7. november og 18. desember.

Venter sterkere vekst og lavere ledighet

I de ferske økonomiske prognosene til sentralbanken kommer det også frem at man nå venter en økonomisk vekst (økning i real-BNP) på 2,8 prosent, opp fra prognosen på 2,7 prosent under rentemøtet i mars.

Da sentralbankstyret møttes i mai beskrev de den økonomiske veksten som «moderat», men nå ser de lystegn:

– Informasjon mottatt siden sentralbankstyret møttes i mai indikerer at arbeidsmarkedet har fortsatt å styrke seg og at den økonomisk aktiviteten har økt i en solid takt, skriver sentralbanken i uttalelsen.

Under en pressekonferanse onsdag kveld uttalte sentralbanksjef Powell at det er en økning i pengebruken til husholdningene som primært har drevet vekstøkningen.

Sentralbanken har også justert de andre nøkkelprognosene sine.

Arbeidsledigheten er ventet å ende på 3,6 prosent i år, det er ned fra 3,8 prosent i forrige prognose.

Samtidig tror også sentralbanken på at inflasjonen (PCE) skal ende på 2,1 prosent, noe som er opp fra 1,9 prosent i forrige prognose. Kjerneinflasjonen er ventet å ende på 2,0 prosent, opp fra 1,9.

Rentenivået er ventet å øke fra 2,4 til 3,1 prosent neste år, noe som er opp fra 2,1 til 2,9 prosent ved forrige prognose.

Les også

Spenning om antall rentehevinger

Les også

– Usikkerheten har skutt fart

Les også

Frykter rentesmell etter lånefest i eiendom

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
  2. USA
  3. Rente

Flere artikler

  1. Hever renten for tredje gang i år

  2. Rentemøte i USAs sentralbank i kveld: «Alle» forventer to rentehopp til i år

  3. Spenning om antall rentehevinger

  4. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  5. USAs sentralbank holder rentemøte etter markedsuro: – Den største testen for Powell så langt