DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

Verdens to største økonomier er i en fullskala handelskrig, sier DNB Markets etter at USAs president Donald Trump kom med enda et tollgrep mot Kina.

SER HANDELSKLINSJ: Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

Foto: Frode Hansen VG
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

USAs president Donald Trump trapper opp handelskrigen med ytterligere toll mot Kina, og truer med å trappe opp enda mer hvis Kina gjør mottiltak.

Til nå har USA innført toll på totalt 250 milliarder dollar i vareimport fra Kina, som tilsvarer drøyt halvparten av det USA importerer av kinesiske varer.

– Alt i alt er det klart at vi nå er i en situasjon med fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier, skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en morgenkommentar.

Det siste grepet fra Trump er å ilegge en toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, men satsen skal økes til 25 prosent senere i år.

Les også: (+) Ingen vet hvor de skal gjemme seg fra handelskrigen

Tidligere har Trump innført toll på kinesiske varer for 50 milliarder dollar.

– I måneder har vi oppmodet Kina til å endre sin urettferdige handelspraksis, og behandle amerikanske selskaper rettferdig og likeverdig, sa Trump i en uttalelse mandag.

– Så langt har Kina vært uvillig, sa han.

Kina varslet tirsdag morgen mottiltak, uten å oppgi størrelsen. Men det ventes at landet innfører toll på 60 milliarder dollar i amerikanske varer, etter tidligere å ha tollbelagt varer for 50 milliarder.

I så fall vil Kina ha tollbelagt det meste av USAs vareeksport til Kina, som var på 129,9 milliarder dollar i fjor.

Les også

Trump innfører straffetoll mot Kina

Kan ha alternative tiltak

Hvis Kina gjør slike mottiltak, truer Trump ifølge DNB med å innføre toll på det meste av USAs import fra Kina, som var på 505 milliarder dollar i fjor.

Det vil kunne tvinge frem enda mer aggressive kinesiske tiltak, tror DNB.

– Ettersom USAs import fra Kina er betydelig større enn Kinas import fra USA, venter vi at kineserne etter hvert vil ta andre grep for å ramme amerikanerne, blant annet ved å legge regulatoriske hindringer for amerikanske selskaper som opererer i Kina, skriver Gjerde.

Les mer: IMF: Global handelsuro kan være skadelig for Norge

FULL HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump har innført ny toll mot Kina, og Kinas president Xi Jinping svarer. Det er nå fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier, ifølge DNB Markets.

Foto: Andy Wong AP

Pistol rettet mot hodet

Handelsbanken påpeker i en morgenrapport at USA og Kina skulle gjenoppta samtaler, og at det som skjer nå er en utvikling banken håpet å unngå.

– Det er ikke lenge siden det kom meldinger om at USA ville ta opp igjen samtalene med Kina. Det siste grepet gjør imidlertid dette mer krevende; responsen fra Kina er at de ikke vil forhandle med en pistol rettet mot hodet, skriver Handelsbanken.

– Hvis Beijing setter inn mottiltak mot amerikansk landbruk og industri, slik de tidligere har truet med, vil USA, ifølge Trump i går, svare med tollsatser for ytterligere 267 mrd varer, legger Handelsbanken til.

Kan virke mot sin hensikt

Ifølge banken vil Trumps tollgrep kunne bidra til å øke prisene i USA. Det vil også kunne øke importen til landet – noe som kan føre til ytterligere handelspolitiske tiltak.

– Det kan kanskje høres paradoksalt ut, men Trumps politikk risikerer å forverre det amerikanske handelsunderskuddet, skriver Handelsbanken.

– Dette fordi finanspolitikken gir gass, og dermed stimulerer etterspørselen, i en situasjon hvor det allerede er lite ledig kapasitet i amerikansk økonomi. Dette merforbruket må jo leveres fra et sted, nemlig fra utlandet (importen), legger banken til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Kina svarer USA med toll på 60 milliarder dollar

  2. Handelskrigen: Soyabønne-last endrer destinasjon

  3. Amerikanske storkonsern sårbare for mottiltak: Så viktig er Kina

  4. Nordea Markets: – Forventningene til G20-møtet er overdrevet

  5. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll