DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

Verdens to største økonomier er i en fullskala handelskrig, sier DNB Markets etter at USAs president Donald Trump kom med enda et tollgrep mot Kina.

SER HANDELSKLINSJ: Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

USAs president Donald Trump trapper opp handelskrigen med ytterligere toll mot Kina, og truer med å trappe opp enda mer hvis Kina gjør mottiltak.

Til nå har USA innført toll på totalt 250 milliarder dollar i vareimport fra Kina, som tilsvarer drøyt halvparten av det USA importerer av kinesiske varer.

– Alt i alt er det klart at vi nå er i en situasjon med fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier, skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en morgenkommentar.

Det siste grepet fra Trump er å ilegge en toll på 10 prosent på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar, men satsen skal økes til 25 prosent senere i år.

Les også: (+) Ingen vet hvor de skal gjemme seg fra handelskrigen

Tidligere har Trump innført toll på kinesiske varer for 50 milliarder dollar.

– I måneder har vi oppmodet Kina til å endre sin urettferdige handelspraksis, og behandle amerikanske selskaper rettferdig og likeverdig, sa Trump i en uttalelse mandag.

– Så langt har Kina vært uvillig, sa han.

Kina varslet tirsdag morgen mottiltak, uten å oppgi størrelsen. Men det ventes at landet innfører toll på 60 milliarder dollar i amerikanske varer, etter tidligere å ha tollbelagt varer for 50 milliarder.

I så fall vil Kina ha tollbelagt det meste av USAs vareeksport til Kina, som var på 129,9 milliarder dollar i fjor.

Les også

Trump innfører straffetoll mot Kina

Kan ha alternative tiltak

Hvis Kina gjør slike mottiltak, truer Trump ifølge DNB med å innføre toll på det meste av USAs import fra Kina, som var på 505 milliarder dollar i fjor.

Det vil kunne tvinge frem enda mer aggressive kinesiske tiltak, tror DNB.

– Ettersom USAs import fra Kina er betydelig større enn Kinas import fra USA, venter vi at kineserne etter hvert vil ta andre grep for å ramme amerikanerne, blant annet ved å legge regulatoriske hindringer for amerikanske selskaper som opererer i Kina, skriver Gjerde.

Les mer: IMF: Global handelsuro kan være skadelig for Norge

FULL HANDELSKRIG: USAs president Donald Trump har innført ny toll mot Kina, og Kinas president Xi Jinping svarer. Det er nå fullskala handelskrig mellom verdens to største økonomier, ifølge DNB Markets.

Pistol rettet mot hodet

Handelsbanken påpeker i en morgenrapport at USA og Kina skulle gjenoppta samtaler, og at det som skjer nå er en utvikling banken håpet å unngå.

– Det er ikke lenge siden det kom meldinger om at USA ville ta opp igjen samtalene med Kina. Det siste grepet gjør imidlertid dette mer krevende; responsen fra Kina er at de ikke vil forhandle med en pistol rettet mot hodet, skriver Handelsbanken.

– Hvis Beijing setter inn mottiltak mot amerikansk landbruk og industri, slik de tidligere har truet med, vil USA, ifølge Trump i går, svare med tollsatser for ytterligere 267 mrd varer, legger Handelsbanken til.

Kan virke mot sin hensikt

Ifølge banken vil Trumps tollgrep kunne bidra til å øke prisene i USA. Det vil også kunne øke importen til landet – noe som kan føre til ytterligere handelspolitiske tiltak.

– Det kan kanskje høres paradoksalt ut, men Trumps politikk risikerer å forverre det amerikanske handelsunderskuddet, skriver Handelsbanken.

– Dette fordi finanspolitikken gir gass, og dermed stimulerer etterspørselen, i en situasjon hvor det allerede er lite ledig kapasitet i amerikansk økonomi. Dette merforbruket må jo leveres fra et sted, nemlig fra utlandet (importen), legger banken til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. USA

Flere artikler

  1. Kina svarer USA med toll på 60 milliarder dollar

  2. Handelskrigen: Soyabønne-last endrer destinasjon

  3. Amerikanske storkonsern sårbare for mottiltak: Så viktig er Kina

  4. Nordea Markets: – Forventningene til G20-møtet er overdrevet

  5. Trump gjør alvor av Kina-trussel - innfører kjempetoll