Softbank og Saudi-Arabia planlegger teknologifond på 820 milliarder kroner

Japanske SoftBank og Saudi-Arabias statlige investeringsfond går sammen om å opprette et nytt og gigantisk teknologifond på 100 milliarder dollar.

FORRETNINGSTUR: Saudi-Arabias visekronprins, Mohammed bin Salman, besøkte Japan i september. Da møtte han blant annet statsminister Shinzo Abe (t.v.) og SoftBanks styreleder Masayoshi Son.
Publisert:

Det nye fondet vil overskyggde det meste, og bli et av verdens største av sitt slag.

Det skal hete SoftBank Vision Fund.

Fondet skal drives fra London, og vil starte med 25 milliarder dollar fra SoftBank og opptil 45 milliarder dollar fra Saudi-Arabias offentlige investeringsfond.

På sikt er planen å investere opptil 100 milliarder dollar i fondet, det vil si vel 820 milliarder norske kroner.

Det er Financial Times som omtaler det nye fondet.

Ifølge avisen vil fondet bli like stort som alle amerikanske venturefond som er opprettet de siste to og et halvt årene. Det norske Oljefondet er forøvrig på vel 7.100 milliarder.

Ifølge SoftBank skal fondet investere med en femårshorisont, men om de vil satse på etablerte eller nyoppstartede teknologibedrifter er ikke kjent.

SoftBank opplyser til avisen at de er åpne for å vurdere å slippe inn noen store, globale investorer i fondet. Styreleder og grunnlegger Masayoshi Son sier at SoftBank Vision Fund vil bli «den største investoren i teknologisektoren» innen et tiår, ifølge avisen.

Les også

Storbank: Opecs oljeavtale kan være selvødeleggende

Vil gjøre seg mindre oljeavhengig

Saudi-Arabia er både et av verdens rikeste land, men også et av de mest oljeavhengige. I årevis har innbyggerne i kongedømmet nytt godt av et svært lavt skattenivå, godt betalte jobber i offentlig sektor, lavtlønnede arbeidsinnvandrere og lave energipriser.

Fallet i oljeprisen fra 2014 satte imidlertid landets statsfinanser under kraftig press, og landet har måttet tære kraftig på oppsparte midler.

Saudi-Arabia har satt i verk en nasjonal plan om å gjøre seg mindre økonomisk avhengig av olje og gass, i tillegg til å ekspandere det private næringslivet i landet, frem mot 2030.

Les også

Oljefondet frykter utdaterte investeringer – vil ha flere selskaper på børs

Dobbelt så stort som Oljefondet

Både Saudi-Arabia og SoftBank har investert mye i teknologi utenfor hjemlandene sine i det siste. Saudi-Arabia investerte 30 milliarder kroner i taxitjenesten Uber i sommer for at selskapet skal kunne ekspandere.

SoftBank har også vært på handletur i år. De kjøpte nemlig den britiske databrikkeprodusenten Arm for 24 milliarder pund (240 milliarder kroner), som et ledd i strategien for å satse på andre teknologiinvesteringer enn den store mobilvirksomheten i Japan.

I april annonserte Saudi-Arabia at de skal børsnotere oljeselskapet Saudi Aramco og opprette et nytt oljefond.

Det fondet skal etter planen bli på 2.000 milliarder dollar, noe som er over dobbelt så stort som det norske oljefondet.

Les også

Saudi-Arabia vurderer nye milliardkutt

Les også

Saudi-Arabia utelukker ikke oljeprisoppgang innen nyttår

Les også

Russland og Saudi-Arabia truer med å oversvømme oljemarkedet

Publisert:

Her kan du lese mer om