Yellen advarer mot å heve gjeldstaket i siste liten: – Kan føre til alvorlig skade

Det amerikanske finansdepartementets lånekostnader har allerede økt, skriver finansminister Janet Yellen i et åpent brev til Kevin McCarthy.

USAs finansminister Janet Yellen.
Publisert:

– Å vente til siste minutt med å øke gjeldstaket kan føre til alvorlig skade, skriver USAs finansminister Janet Yellen i et åpent brev til Kevin McCarthy, leder for Representantenes hus.

Finansministeren gjentar advarselen om at USA kan ende opp med å misligholde landets betalingsforpliktelser allerede fra 1. juni, dersom ikke det omstridte gjeldstaket heves.

Nå er det ifølge Yellen «høyst sannsynlig». Det vil i så fall være første gang i historien USA misligholder sine forpliktelser.

Lånekostnader har allerede økt

Finansministeren skriver at nyere data hun sitter på, understreker nødvendigheten av å handle raskt.

Å vente med å heve det omstridte taket til fristen begynner å nærme seg, vil kunne føre til alvorlig skade på bedrifters og forbrukernes tillit, øke kortsiktige lånekostnader og påvirke kredittvurderingen til USA negativt, skriver Yellen, som legger til at det amerikanske finansdepartementets lånekostnader har allerede økt.

– Hvis Kongressen ikke hever gjeldstaket, vil det føre til alvorlige vanskeligheter for amerikanske familier, skade vår globale lederposisjon og reise spørsmål om vår evne til å forsvare våre nasjonale interesser, avslutter hun.

Nytt møte i kveld

Mandag ble det klart at USAs president Joe Biden og McCarthy skal møtes kl. 17.30 amerikansk tid (kl. 23.30 norsk tid) for videre forhandlinger om gjeldstaket.

McCarthy sa mandag kveld at samtalene er «på rett vei», ifølge Reuters.

Dragkampen om gjeldstaket har pågått i flere måneder.

Biden og demokratene vil heve gjeldstaket, men republikanerne krever kutt i offentlige utgifter for å gå med på økt gjeld.

USA styres tradisjonelt sett på budsjettunderskudd. Gjeldstaket har vært hevet hele 78 ganger siden 1960, og er nå på 31.400 milliarder dollar.

Det hvite hus har regnet ut at 8,3 millioner jobber kan gå tapt dersom USA skulle misligholde forpliktelsene sine over lengre tid. I tillegg vil det kunne ha stor innvirkning på den globale økonomien.

Publisert:

Her kan du lese mer om