Lukoil-styreformann er død

I mars kritiserte styret i det russiske olje- og gasselskapet Lukoil krigen i Ukraina. Nå er styreformann Ravil Maganov (67) funnet død.

MED PRESIDENTEN: Ravil Maganov sammen med Russlands president Vladimir Putin i 2019.
Publisert:

Maganov skal ha falt ut av et vindu på Sentralsykehuset i Moskva. Det opplyser kilder til en rekke russiske medier, samt nyhetsbyrået Reuters.

Hendelsen skal ha skjedd torsdag morgen, rundt klokken 07.30, ifølge avisen RBC, som skriver at det har fått bekreftelse på dødsfallet fra innenriksdepartementet og sykehuset.

Det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax siterer en anonym «informert kilde», og påpeker at de ikke har fått opplysningene bekreftet fra offisielt hold. Reuters siterer en kilde som er «kjent med situasjonen».

Uklart hva som skal ha skjedd

Ravil Maganov døde etter fall fra sjette etasje på sykehuset, skriver avisen Kommersant. De skriver også at den såkalte etterforskningskomiteen, det vil si politiet, er på stedet og undersøker hva som har skjedd etter at Maganov ble funnet utenfor TsKB, sentralsykehuset, som ligger på Marsjal Timosjenko-gaten i Moskva.

Det er så langt stor usikkerhet rundt hva som faktisk har skjedd, og om det er snakk om et uhell, eller en villet handling fra ham selv, eller andre.

Kommersant får opplyst hos etterforskningskomiteen at de har satt i gang en forundersøkelse, og at det ikke er avgjort om det blir opprettet noen straffesak.

Det statlige nyhetsbyrået Tass fastslår at det var et selvmord. De hevder å ha snakket med en ikke-navngitt kilde innen politiet, som sier følgende:

– Som et resultat av selvmord er styreleder i Lukoil, Maganov, død. Han havnet på sykehuset med et hjerteinfarkt. I tillegg tok han antidepressiva.

Lukoil skriver i en pressemelding at Maganov døde i etterkant av «alvorlig sykdom». De nevner ingenting om fall fra et vindu.

– Lukoils mange tusen ansatte sørger dypt over tapet og uttrykker sine kondolanser til Ravil Maganovs familie, skriver de videre.

OLJETOPP: Ravil Maganov har jobbet i Lukoil siden 1993.

Kritiserte krigen

Det skal ikke ha vært overvåkningskamera i drift ved vinduet der Maganov falt ut, skriver Gazeta.

Ravil Maganov er i tillegg til å være styreformann også selskapets visepresident. Ifølge russiske media var det han som i sin tid tenkte ut navnet Lukoil på selskapet.

Lukoil, som har hovedkontor i Moskva, er det nest største selskapet i Russland etter Gazprom, og det mest innbringende ikke-statlige selskapet i landet. Selskapet er blant de største produsentene av olje på verdensbasis.

Like etter Russlands invasjon av Ukraina var selskapet et av få i Russland som gikk offentlig ut og kritiserte krigen. I en pressemelding 3. mars i år oppfordret styret, som altså Ravil Maganov er leder av, til en snarlig slutt på de «tragiske hendelsene i Ukraina».

Vladimir Putins talsmann, Dmitrij Peskov, nekter torsdag å kommentere dødsfallet:

– Det er ikke et spørsmål for oss, sier Peskov ifølge nyhetsbyrået RIA.

I mai i år ble en tidligere toppsjef i Lukoil, Aleksandr Subbotin, funnet død i huset til en sjaman i Mytisjtsji utenfor Moskva, under det som ble beskrevet som «mystiske omstendigheter».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om