Det hvite hus: USA med nye sanksjoner mot Russland fredag

På årsdagen for Russlands storstilte invasjon av Ukraina varsler Det hvite hus omfattende, nye sanksjoner.

President Joe Biden holdt tirsdag en tale om krigen i Ukraina i Warszawa. Fredag kommer USA med nye sanksjoner mot Russland.
Publisert:

Sanksjonene vil rettes mot både institusjoner og enkeltpersoner. De skal ramme banker, forsvarssektoren og teknologisektoren, ifølge amerikanske myndigheter.

– USA skal implementere omfattende sanksjoner mot nøkkelsektorer som gir Putin inntekter, sier pressesekretær Karine Jean-Pierre i Det hvite hus torsdag.

Det kommer også ny støtte til Ukraina fredag. Støtten vil omfatte både en økonomisk del og bidrag som skal bedre landets energiforsyning.

Samme dag vil president Joe Biden holde et videomøte med lederne for G7-landene og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, opplyser Jean-Pierre.

EU mislyktes med å skrive under på en ny sanksjonspakke, men diplomater skal møtes på nytt fredag morgen for å forske og få tiltakene i mål, ifølge kilder tett på saken, skriver Bloomberg.

Allerede kort tid etter Russlands invasjon i Ukraina innførte USA en rekke omfattende sanksjoner mot landet, og har kommet med en rekke sanksjonspakker det siste året.

Biden besøkte Kyiv

Mandag var Biden på besøk i Kyiv for å markere årsdagen til krigen i Ukraina. Dette var presidentens første besøk til landet siden den russiske invasjonen.

På en pressekonferanse sammen med Zelenskyj mandag formiddag, sa den ukrainske presidenten at dette var det viktigste besøket fra USA i landets historie.

– Jeg er i Kyiv i dag for å møte president Volodymyr Zelenskyj, og bekrefte vår støtte og forpliktelse til Ukrainas demokrati, suverenitet og territoriale integritet, står det i en pressemelding fra Det hvite hus mandag.

USAs president Joe Biden sammen med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv mandag.

I pressemeldingen lovet Biden en ny millitærpakke til Ukraina.

– Jeg vil kunngjøre en ny levering av kritisk utstyr, inkluderte artilleriammunisjon, panservernsystemer og luftradarer for å beskytte det ukrainske folket, sier presidenten.

I tillegg til den militære bistanden, skriver Joe Biden i den offisiellen uttalelsen at USA snart skal annonsere yttligere sanksjoner mot selskaper som støtter Russlands krigføring.

50-års sanksjoner mot Russland

Ukrainas parlament innførte torsdag en rekke omfattende 50-års sanksjoner mot russiske finansinstitusjoner, skriver Reuters.

Dette inkluderer sentralbanken, alle kommersielle banker, investeringsfond og andre foretak. Sanksjonene er et grep Kyiv har tatt for å opprettholde økonomisk press på Russland.

– Det er en fullstendig blokkering av tilgangen til markeder og eiendeler i Ukraina for russiske finansinstitusjoner. En fullstendig blokkering, skriver Andriy Pyshniy, guvernør i National Bank of Ukraine, på Facebook, ifølge Reuters.

Ukraina har allerede innført sanksjoner mot hundrevis av russiske forretningsmenn og myndighetspersoner og lagt ned forbud mot offentlige kjøp av russiske varer og tjenester.

Ukraina oppfordrer samtidig vestlige land til å innfløre flere sanksjoner mot Moskva.

Les også

Norge innfører nye sanksjoner mot Russland

Publisert:

Her kan du lese mer om