USA nærmer seg gjeldstaket: – Kan bli en dragkamp som trekker ut i tid

Tautrekkingen i Representantenes hus kan bli langvarig, tror seniorøkonom.

USAs finansminister Janet Yellen advarte fredag om at landet når det fastsatte gjeldstaket torsdag denne uken.
Publisert: Publisert:

USA vil nå gjeldstaket på svimlende 31.400 milliarder dollar torsdag 19. januar.

Hvis ikke Representantenes hus hever det raskt, må finansdepartementet gripe inn med «ekstraordinære tiltak» for å hindre mislighold, advarte finansminister Janet Yellen fredag.

Lovforslag om økte offentlige utgifter må initieres av Representantenes hus.

Republikanerne har truet med å bruke gjeldstaket som brekkstang. De har også flertall i det amerikanske underhuset etter høstens mellomvalg.

– Republikanerne ønsker å presse frem kutt i offentlige utgifter. Det ønsker ikke demokratene, som heller vil øke gjelden, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24.

Dermed ligger det an til en dragkamp som kan bli langvarig.

– Kan trekke ut i tid

Yellen har sagt at mislighold av statsgjelden vil kunne gjøre uopprettelig skade på den amerikanske økonomien og amerikanernes levebrød. I tillegg vil det kunne få store konsekvenser for verdensøkonomien, minner finansministeren om.

Hun anslår at ekstraordinære tiltak kan holde hjulene i det amerikanske statsapparatet i gang til begynnelsen av juni.

– Det er altså ingen reell fare for mislighold på kort sikt. Det peker i retning av at det kan bli en dragkamp som trekker ut i tid, sier Magnussen.

Den nyvalgte lederen, republikanske Kevin McCarthy, sa forrige helg at han tror demokratene vil gå med på å begrense utgiftene for å unngå mislighold.

– Jeg vil sette meg ned med ham nå, så det er ikke noe problem, sa McCarthy i et intervju med Fox News, med henvisning til Biden.

At han ser lyst på utsiktene til å bli enige, er ikke en selvfølge. McCarthy måtte gjennom hele 15 avstemninger og mange innrømmelser til ytterfløyen i eget parti før han ble valgt i forrige uke.

Dessuten er ikke tonen fra Det hvite hus like forsonlig. Pressesjef Karine Jean-Pierre har sagt at Biden-administrasjonen ikke vil forhandle om å heve gjeldstaket.

– Det bør gjøres uten betingelser, sa hun i forrige uke.

Ligger an til mer politisk turbulens

Ifølge Reuters har usikkerheten rundt gjeldstaket allerede skapt bekymring i Washington og på Wall Street.

Der ønsker man seg ikke en gjentagelse av krangelen i 2011, som endte med en kortvarig nedgradering av den amerikanske økonomien og tvungne utgiftskutt.

Magnussen i DNB sier at den politiske situasjonen er mer uavklart enn på lenge.

– Den nye sammensetningen med et republikansk flertall og et mindretall som ikke ville velge McCarthy, tyder på at det kan bli mer politisk turbulens enn de siste årene.

– Hva skjer om de ikke blir enige?

– Det som først skjer da, er kutt i lønninger for ansatte i offentlig sektor. Etter hvert kan det bli aktuelt å stenge en del offentlig virksomhet.

Vil innebære store kostnader

Dermed går det ifølge Magnussen verst utover de som mottar lønningene sine fra det offentlige eller bruker offentlige tjenester.

– Det er ikke dramatisk for den amerikanske økonomien eller verdensøkonomien som sådan. En slik runde har de hatt mange ganger.

– Hva skjer hvis det trekker ut i tid?

– Da blir det et spørsmål om mislighold av statsgjelden.

Det vil innebære store kostnader over tid, ifølge seniorøkonomen.

– Gjelden vil bli nedgradert slik at lånekostnadene blir høyere. Det vil ramme amerikansk økonomi over tid, fordi man da må bruke mer penger på å betjene gjeld i stedet for eksempel velferdsordninger, sier Magnussen.

Han har imidlertid svært liten tro på at det vil skje.

– I hvert fall ikke som en bevisst politisk handling.

Samtidig fremhever Magnussen at det foregår et politisk spill.

– Hvis det trekker ut, vil man gradvis se at effektene øker over tid. Det blir større konsekvenser, og så kommer man gjerne til enighet. Det er den normale prosedyren.

Publisert: