Dette skjer denne uken: – Fed må holde trykket oppe

Rente er stikkordet til uken. Det er ventet at både Den amerikanske sentralbanken og Norges Bank setter opp renten. Det store spørsmålet er hvor mye.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.
Publisert:

– Det er renteøkning over hele fjøla, sier Frank Jullum, sjeføkonom i Danske Bank.

Svenskene starter ukens «rentebonanza» på tirsdag, før USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed) kommer med sin rentebeslutning onsdag. Norges Bank følger etter på torsdag.

– Fed vet ikke hvor høyt de må sette renten for å få ned inflasjonen, men jeg tror vi skal ta på alvor at de faktisk kommer til å ta sikte på å få ned inflasjonen uansett hva det kommer til å koste av resesjon, sier han.

Les på E24+

Vinnertips til Aksje-NM: – Gå «all in»

75 eller 100

Flertallet av analytikere tror det blir en renteheving på 75 basispunkter, altså 0,75 prosentpoeng. Jullum sier at det finnes argumenter for å sette opp renten enda mer.

– Det som taler for 100 basispunkter er at arbeidsmarkedet i USA fortsatt er svært stramt, og at kjerneinflasjonen er over seks prosent. Fed bør sette opp renten veldig mye for å ta ned inflasjonsforventningene. Det er argumentet for, sier han.

Det mer sannsynlige utfallet er at Fed setter opp renten med 75 basispunkter for tredje gang i år, tror Jullum.

– Renten er godt over normalrenten, da bør vi kanskje begynne å i litt større grad vente og se hva effekten av renteøkningene blir på økonomien, sier han.

Stramt arbeidsmarked

Den amerikanske inflasjonen ble målt til 8,3 prosent i august, ned fra 8,5 prosent i juli. Det er imidlertid arbeidsmarkedet som kanskje blir mest avgjørende for den amerikanske sentralbanken, mener Jullum.

– Fed må holde trykket oppe helt til de ser at økonomien begynner å levere litt lavere inflasjon. For dem blir det viktig å se at arbeidsmarkedet begynner å avta, og at lønnsveksten og inflasjonen følger etter, sier han.

Fremtidsutsiktene er det markedet kommer til å følge tettest på torsdag, mener sjeføkonomen.

– Det som blir mest spennende er å se hvilke signaler Fed gir for veien videre, og guidingen ut året. De har jo to møter til, sier han.

Les på E24+

Rentekutt i pandemien ga ekstra penger. Nå blir de borte

Venter renteheving i Norge

Det er ikke bare i USA det er knyttet spenning til rentenivået. Norges Bank skal ha rentemøte torsdag. De har allerede varslet at det kommer en ny heving, etter at renten ble hevet med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent i august.

– Det som blir spennende for oss nordmenn er å se hvor aggressiv Norges Bank er og hvor kraftig de skal ta i for å bremse inflasjonen, sier han.

Jullum og Danske Bank venter en renteøkning på 0,50 prosentpoeng fra den norske sentralbanken.

Norges Bank er en av få sentralbanker som lager en rentebane. Den gir signaler som sier noe om hvor renten skal i fremtiden.

– I juni sa de at rentebanen neste sommer indikerer at styringsrenten skal være på rundt tre prosent. Markedsprisingen ligger betydelige 50–75 punkter over det. Det blir spennende å se om Norges Bank innfrir de forventningene som ligger i markedet, eller om de legger seg nærmere bildet de tegnet i juni, sier sjeføkonomen.

Sjeføkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen, tror den kraftig oppgangen i det amerikanske boligmarkedet gjennom pandemien skal falle noe tilbake.

Boligprisfall i USA

Gjennom uken kommer det fasit for boligmarkedet i USA. Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, tror boligprisene skal ned.

– Boligbyggere har meldt om ras i etterspørselen, og signaliser et fall fra toppen til hvor de nå står på 50 prosent.

Andreassen sier beløpet amerikanere må betale for å betjene huslån i forhold til inntekt, ikke har vært høyere siden starten av 80-tallet.

– Det fører til at bruktboligsalget har falt kraftig, med rundt 25 prosent, og ifølge meglerne har boligprisene falt i både juni og juli. I tillegg er jeg ganske sikker på at prisene falt i august også. De tallene får vi vite nå, sier sjeføkonomen.

Han forklarer at det ofte er boligmarkedet som må ta støyten for sentralbankenes rentesetting, men at det er noe sentralbanken er fornøyd med. Han sier det hele skal drive den ekstreme lønnsøkningen i landet ned.

– I EU og Norge har lønnsveksten ikke tiltatt, mens i USA har den skutt i været, fordi der setter de opp lønnen så fort de ikke får tak i folk, sier han og legger til:

– Det er lønnsveksten som er Feds problem, den er milevis over inflasjonsmålet.

Ventet nedgang i Europeisk PMI

Fredag legges det frem foreløpige innkjøpssjefindekser (PMI) for september, fra land i Europa og USA.

Ifølge Andreassen melde den amerikanske kraftig nedgang i tjenestesektoren, samt svake tall for industrien i august..

– Det er bedre nivåer i Europa, til tross for energikrisen og de spesielle problemene der

Andreassen sier det er ventet en liten nedgang i euripeiske indekser og en marginal oppgang i USA, men han tror at både nedgangen i Europa og oppgangen i USA kan bli større enn ventet.

Innkjøpssjefsindeksen skal hjelpe gi et bilde av hva innkjøpssjefer tenker om fremtiden.

Publisert:
Gå til e24.no