Derfor frykter markedet at Le Pen blir helgens valgvinner

Hun vil ha Frankrike ut av EU, og hennes politikk sammenlignes med Donald Trumps. Sjeføkonom mener det på sikt kan true euroens eksistens dersom Marine Le Pen blir den neste franske presidenten.

I VALGRACE: Marine Le Pen er nummer to på meningsmålingene før det franske presidentvalget – med syltynn margin. Le Pen er en uttalt euroskeptiker.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– Fra et markedsperspektiv er det viktigste i Le Pens politikk at hun, dersom hun vinner, ønsker å utlyse en folkeavstemning om Frankrike fortsatt skal være med i EU, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Søndag er det duket for den første av det som etter alle solemerker blir to runder med fransk presidentvalg, og foreløpig er det svært tett på meningsmålingene.

Financial Times «poll tracker» leder Emmanuel Macron knepent foran Marine Le Pen, men det er sistnevnte som stjeler overskriftene – og det er hennes oppslutning markedene ser til når pengene skal flyttes.

Populisten Le Pen befinner seg godt ute til høyre på den politiske høyre-venstre-aksen.

– Innenfor økonomisk politikk er det ellers ting som Frankrikes forhold til EU, og Frankrikes tilknytningen til euroen og det frie markedet, som vil skape reaksjoner i markedet dersom hun skulle komme til å vinne, sier Haugland.

Trussel mot euroen

Når det kommer til Le Pens øvrige politikk, påpeker sjeføkonomen at den har mye til felles med Donald Trumps.

– Hun står for en mer proteksjonistisk politikk, og har et ønske om «Frankrike først» – også innenfor det økonomiske. Hun har ellers sagt at hun skal redusere skattene til små og mellomstore bedrifter, vil ha høyere importtoll – importbarrierer for å beskytte fransk industri – og hun vil investere direkte i fransk industri, på en måte som strider mot EU-regelverket, sier Haugland.

Makroanalytikerne i den norske storbanken mener at Frankrikes bidrag i EU vil bli svekket med Le Pen som president. At det vil trekke EU vekk fra prosessen mot tettere integrasjon og mer overnasjonalt samarbeid, og mot en mindre sammenvevd union.

På sikt mener de at det kan true euroens eksistens.

– Vi har lenge ment at for at euroen skal sees på som levedyktig på sikt, må integrasjonsprosessen fortsette. Det er det vi har lagt til grunn tidligere, men sånn som strømningene er nå, ser det tøffere ut enn det gjorde for noen år siden.

Les også

Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

«Frexit»

Selve «headlineren» i Le Pens politikk – trusselen om en eventuell fransk EU-retrett som kan bidra til at eurofellesskapet rakner – anslår Haugland for å være lite sannsynlig.

– Det er uvisst om hun vil vinne. Og om hun vinner, er det usikkert om hun vil klare å få gjennomført en slik folkeavstemning. Det krever solid støtte i parlamentet. At hun tvinger gjennom en folkeavstemning veldig raskt etter at presidentvalget er gjennomført, er lite sannsynlig, sier Haugland.

Hun mener at det er klare ulikheter mellom Storbritannia, hvis utmeldelsesprosess allerede er i gang, og Frankrike. Sistnevnte var en av de to hovedbrikkene da unionens forgjenger ble grunnlagt etter krigen, og har en annen posisjon i landets befolkning.

– Britene har tross alt vært skeptiske til EU-medlemskapet hele tiden og kjempet mot enhver milepæl i integrasjonen. Frankrike har alltid vært mer interesserte. Men dersom Le Pen vinner, vil det føre EU i en retning som vil være negativ for bærekraften i eurosamarbeidet, sier Haugland.

Saken fortsetter under bildet ...

JEVNT: Emmanuel Macron (midten) og Marine Le Pen ligger svært nære hverandre på meningsmålingene. Benoît Hamon, som henger til høyere, ligger et stykke bak med rundt åtte prosent.

– Truer tilliten

Det franske presidentvalget ligger an til å bli årets viktigste begivenhet, mener investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning.

Han understreker at sjansen for at Le Pen vinner begge valgrundene ser ut til å være liten, og tror et lettelsesrally er et mer sannsynlig scenario enn det motsatte. Men han anslår at Paris-børsen vil kunne falle 10 prosent dersom Le Pen når et majoritetsflertall.

– Folk sier at det ikke er så farlig om Le Pen vinner, fordi hun ikke kan gjøre noe uten støtte. Men det er farlig fordi veldig mye av eurosonesamarbeidet er basert på tillit, sier Myrseth.

Seier til Le Pen vil kunne medføre kapitalstrøm ut av franske banker. Dette vil igjen kunne gi smitteeffekt til andre eurosoneland – ikke minst Italia.

– Selv om man tror at sannsynligheten bare er fem prosent for at pengene i franske banker blir devaluert til franske franc, tør man ikke ha pengene der. Da flytter man dem heller til tyske banker. Det å ha en fransk president som vil ut av eurosonen – selv om hun ikke får det til – vil likevel skade tilliten til eurosonen og banksystemet i så stor grad at situasjonen fort vil bli veldig alvorlig, sier Myrseth.

Euro-utslag

De mest synlige utslagene frem mot presidentvalget, kan man ventelig finne i rente- og valutamarkedet.

– Det er naturlig å tenke seg at jo mer støtte Le Pen får på meningsmålingene og i den første runden søndag, jo svakere vil euroen gå. Dette vil da rokke ved synet på om euroen faktisk vil bestå, sier Kjersti Haugland.

Dersom det ligger an til Le Pen-seier, vil man ellers kunne se en typisk flukt mot det som gjerne omtales som «trygge havner».

– Man kan tenke seg at europeiske renter kan stige i form av økte kredittpremier. Typisk, innenfor Europa, regnes tyske renter som en trygg havn. Tyske renter kan da gå ned, mens for eksempel renten i Frankrike og Italia kan stige, sier Haugland.

Sjeføkonomen forteller imidlertid at det i liten grad er priset inn noen eksistensiell trussel for euroen.

– Markedet ser ut til å legge veldig liten vekt på risikoen for at Le Pen kan vinne, sier hun.

Les også

Jevnt fransk president-race gjør selv meningsmålerne usikre

Les også

Fransk valg tetter seg til

Les også

Macron anklager Le Pen for å ønske økonomisk krig

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Frankrike
  2. Marine Le Pen

Flere artikler

  1. Sjeføkonom om Le Pen-seier: – Det vil bli store markedsutslag

  2. Tror valgseier til denne mannen kan gi børsrally

  3. Macron og Le Pen størst oppslutning

  4. 50.000 politi og militære

  5. Macron-seier gir kraftig børsoppgang i Europa