Nyhetsbyrå: Opec-møte om produksjonsfrys i september
Oljeprisen stiger etter Opec-nyheter fredag ettermiddag.
Oljekartellet Opec kommer til å holde et møte i løpet av september for å drøfte muligheten for at medlemslandenes oljeproduksjon blir frosset.
Det skriver nyhetsbyrået Dow Jones.
Møtet skal finne sted under International Energy Forum i Algerie.
Det blir i så fall det andre forsøket Opec gjør i år på å komme frem til en avtale om frys i produksjonen.
Ledende byråkrater i Opec mener det at Iran nå allerede har økt sin oljeproduksjon gjør at mulighetene for å komme frem til en avtale om produksjonsflyt er større enn tidligere.
– Saudi-Arabia støtter frys-samtaler
Ifølge nyhetsbyrået er det Opec-landene Venezuela, Ecuador og Kuwait som har tatt initiativ til møtet.
– Opec har ikke nådd oljeavtale
Men ifølge nyhetsbyråets kilder skal det aller mektigste Opec-landet, Saudi-Arabia, ha gitt sin støtte til nye samtaler om en produksjonsfrys.
En talsmann for russiske myndigheter sier til nyhetsbyrået at Russland ikke er invitert.
Oljeprisen løftet seg umiddelbart da meldingene fra Dow Jones kom, men ikke så veldig mye.
Brentolje fra Nordsjøen steg fra ned mot 43,90 dollar per fat til 44,17 dollar.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tviler på om Opecs nye forsøk vil ende med en avtale om produksjonsfrys.
– Jeg ser ikke helt de vil ha større suksess med fryssamtaler nå enn i april, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.
Hun ser stadig den samme problemstillingen: Iran har indikert et ønske om å øke sin produksjon til fire millioner fat, og i andre land er det mindre å hente.
– Venezuela har hatt et voldsomt fall i sin produksjon, og det er lite sannsynlig at Iran blir med på en frys, sier Saltvedt.
Så mye har USAs oljeproduksjon falt med oljeprisfallet
I april forsøkte Opec-landene å få til en avtale om frys i produksjonen under et møte i Doha. Men det møtet endte resultatløst.
«Svingprodusent»
Kombinasjonen av høy produksjonsvekst i USA og fortsatt produksjonsvekst i Opec-landene har fått mye av «skylden» for oljeprisfallet som startet i 2014.
Historisk har ofte Opec-landene svart på prisnedgang med å skru ned på oljeproduksjonen og dermed fungert som en «svingprodusent» som har bidratt til stabilt høye oljepriser.
Ettersom Opec-landene samlet er verdens suverent største oljeprodusent vil de kunne påvirke balansen mellom tilbud og etterspørsel dramatisk, noe som igjen kan få voldsomme utslag i prisene.
Men etter oljeprisfallet i 2014 har Opec-landene ikke gjort noe for å dempe produksjonen, snarere tvert i mot. Det er også blitt sett på som en kamp om markedsandeler i oljemarkedet.
Nå er imidlertid USAs oljeproduksjon på vei ned igjen etter at lave oljepriser har gjort det mindre lønnsomt å starte opp nye oljefelt.
Oljeprisfallet har også ført til at mange av Opec-landene har fått store økonomiske utfordringer. Til og med befolkningen i oljerike Saudi-Arabia har måttet stramme inn på livremmen.
Fredag kveld kommer det ny statistikk som kan gi indikasjoner på hvordan den amerikanske oljeproduksjonen kommer til å utvikle seg når den ukentlige tellingen av aktive borerigger i USA blir offentliggjort.