MADOFF-SAKEN: Krever 300 mrd. etter Madoff-kollaps

Fristen for å fremme krav etter Bernie Madoffs stor-svindel er nå utløpt. Det er fremmet krav på til sammen 50 milliarder dollar.

SITTER INNE: Opprydningen etter storsvindleren Bernie Madoff er godt i gang. Selv sitter han bak lås og slå resten av livet.

TIMOTHY A. CLARY
  • Jorun Gaarder
Publisert:,

Bobestyreren ansvarlig for å skaffe penger til ofrene for Bernard Madoff har fremmet 60 søksmål mot banker, hedgefond og enkeltpersoner de siste tre ukene.

Tilsammen er det fremmet krav på 50 milliarder dollar, skriver New York Times . Det tilsvarer drøyt 300 milliarder kroner med dagens vekslingskurs. The Financial Times hevder på sin side at erstatningssøksmålene har nådd "bare" 40 milliarder dollar.

I 1960 grunnla Bernard Lawrence Madoff (72) forvaltningsselskapet Bernard L. Madoff Investment Securities LCC. Rett under 65 milliarder dollar forsvant fra hans kunders konti gjennom årene.

8. desember 2008 ble Madoff arrestert, siktet for svindel. Juni året etter ble han dømt til 150 års fengsel. Madoff, en av historiens største svindlere, soner nå dommen i Butner Federal Correctional Complex utenfor New York.

Innen fristen

Flommen av søksmål kom i tide før fristen for å søke erstatning gikk ut. Det er nå blitt to år siden Madoffs arrest. Bobestyrer Irving Picard har på vegne av de tusenvis av svindlede brukt disse årene på etterforskning. Utgangspunktet var 1100 stevninger.

Søksmålene hevder at store finansielle institusjoner som HSBC, JPMorgan, UBS og Citigroup enten ikke har oppdaget Madoffs såkalte Ponzi-svindel, eller har bidratt til å gjøre den mulig.

God avkastning

En Ponzi-svindel lover investorene avsindige avkastninger. Får selgeren med to investorer, betales avkastningen til investor nummer én med investeringen til investor nummer to. Slik forsetter det, og svindleren kan skumme fløten.

De saksøkte tilbakeviser påstandene, og sier de vil bevise sin uskyld i retten.

- Picard har ingen beviser for påstandene, fordi de ikke er sanne. Min klient er et offer, og ikke en del av konspirasjonen, sier Clemens Trauttenberg. Han representerer Ms Kohn og den australske banken Bank Medici.

Forlik

Fristen for å fremme krav etter Madoffs svindel sammenfaller med at Madoffs ene sønn Mark begikk selvmord. Tre av søksmålene var rettet mot ham.

Les også:

Så langt har det lyktes bobestyrereren å innhente 2,5 milliarder dollar gjennom forlik med investorer, Union Bancaire Privée og Santander i tillegg til de 25 millionene dollar som stammer fra salg av Madoffs eiendeler til ofrene for svindelen.

Les også:

Flere nyheter på E24

Flere artikler

  1. Saksøker HSBC for 55 mrd. kroner

  2. - JPMorgan Chase hjalp Madoff å svindle

  3. Madoffs ofre kan få tilbake halvparten av det tapte

  4. Annonsørinnhold

  5. Madoffs ofre kan få halvparten tilbake

  6. Madoffs sønn begikk selvmord