Anne Birgitte (68) flytter hjem fra Venezuela: – Jeg er redd for min egen sikkerhet

Den norske pensjonisten Anne-Birgitte hadde opprinnelig tenkt å feire 70-årsdagen sin i kriserammede Venezuela. Nå er hun på desperat jakt etter å flytte tilbake til Norge for godt.

EN FEST: Anne-Birgitte Stolz (68) beskriver sommeren i Norge som en fest, og reiser med blandede følelser hjem til Venezuela, sannsynligvis for siste gang.

Foto: privat
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

– Det er med et tungt hjerte at jeg nå forlater Venezuela, fordi jeg er veldig glad i landet og vennene mine der nede. Planen var å bli værende her, men slik situasjonen er nå, så ser jeg ikke noe annet valg enn å reise til Norge så fort jeg kan. Jeg er redd for min egen sikkerhet og for fremtiden om jeg skulle blitt værende, sier Anne-Birgitte Stolz (68).

Sist E24 skrev om den norske pensjonisten var i slutten av juli. Da hadde hun så vidt begynt å snuse på tanken om å forlate landet.

Nå, knappe to måneder senere, er hun ikke i tvil.

– Det har skjedd mye i Venezuela bare den siste måneden, og det er langt fra oppløftende. Jeg ser at jeg er nødt til å reise hjem nå. Jeg kan ikke bo i et land hvor jeg risikerer å ikke få behandling om jeg blir syk, eller å ikke få lov til å forlate landet om jeg vil, sier Stolz.

– Opposisjonen jobber hardt for å få gjennom en folkeavstemning for å avgjøre hvorvidt den sittende presidenten skal gå eller ikke. I den forbindelse har det vært flere store marsjer, og denne helgen er det planlagt enda flere, sier Stolz.

Situasjonen i landet er nå kritisk, både politisk og økonomisk, og gikk fra vondt til verre da oljeprisfallet kom for fullt i 2014. Landet har en omfattende svartebørsbasert valutaøkonomi og skyhøy inflasjon. Mat og basisvarer er det svært vanskelig å få tak i, og svært ofte altfor dyrt for den vanlige innbyggeren.

Les mer om hvordan Venezuela endte i dyp krise her.

På boligjakt

Tirsdag denne uken møttes Organisasjonen av alliansefrie nasjoner på paradisøya Margarita for å diskutere temaer som fred og nedrustning, ifølge det statlige nyhetsbyrået Venezuela's Presidential Press. Møtet er ferdig søndag.

– Myndighetene har fjernet alle motstandere av regimet fra øya, og passer på at de ikke vil kunne ødelegge demonstrasjoner til fordel for presidenten, sier Stolz.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

STØTTER MADURO: Tilhengere av Venezuelas president Nicolas Maduro roper ut slagord i en mars under møtet mellom landene i Organisasjonen av alliansefrie nasjoner på øya Margarita torsdag.

Foto: Ronaldo Schemidt AFP

Opposisjonen og kritikere har gått hardt ut mot at president Maduro bruker enorme mengder penger og ressurser på å holde møtet, når familier må droppe måltider på grunn av matmangel og skyhøy inflasjon, skriver Reuters.

I sommer har Stolz tilbrakt over en måned i Norge, hvor hun blant annet har vært på russejubileum og tilbrakt tid sammen med familien, som også tok turen til Norge.

– Hver dag har vært en fest. Jeg har fulgt med på nyhetene fra Venezuela, og det er med blandede følelser at jeg nå reiser tilbake.

68-åringen har også tilbrakt tiden i Norge til boligjakt.

– Prisene her er forferdelig høye. Jeg ville gjerne bo sentralt i Oslo, men plan B er Drammen, hvor jeg opprinnelig er fra. Der har jeg funnet en leilighet jeg vil ha, men som egentlig koster litt mer enn jeg har råd til. Jeg har gitt bemyndigelse til min fetter, som skal ta budrunden for meg til uken.

Vanskelig å selge

– Hva gjør du med huset ditt i Venezuela?

– Det er veldig vanskelig å selge i Venezuela nå, og mange forlater derfor bare huset sitt. Jeg har dog et håp om å klare å få solgt det, og vil begynne med dette arbeidet så fort jeg kommer tilbake.

Stolz reiser denne helgen tilbake til Venezuela, og planlegger å flytte hjem til Norge om senest ett år, aller helst så fort som mulig.

Med seg i bagasjen har hun litt andre ting enn folk flest på vei hjem fra ferie.

– Jeg hentet akkurat noen medisiner jeg skal ta med til en venezuelansk familie jeg kjenner. For dem står det mellom liv og død, og det haster veldig med å få disse medisinene. Jeg har også med meg geitost, smør, sukker, toalettpapir, og andre basisvarer det er svært vanskelig å få tak i.

– Hva tenker du å fylle dagene med her i Norge?

– Det kan jeg ikke svare på akkurat nå, men jeg er glad i å løpe og å være sosial. Så det skal nok ikke bli noe problem.

SPØKELSESPARADIS: Strandstoler er stablet på den tomme stranden Playa El Agua på øya Margarita i Venezuela. Flygninger til øya har gått ned med 50 prosent.

Foto: Ariana Cubillos AP

Inflasjon på 700 prosent

Stolz sier hun er heldig som får penger i norske kroner, og ikke den lokale valutaen.

– For de lokale er det umulig å dekke utgiftene. Inflasjonen vil dette året ligge på over 700 prosent, og man forventer det dobbelte. Man kan ikke lenger snakke om hva noe koster, fordi prisene varierer enormt bare fra dag til dag. Det er en tragedie for de aller fleste.

– Er du redd for selv ikke å ha råd til mat og andre ting du trenger?

– Ja, det kan skje at jeg ikke får råd til det mest nødvendige, men jeg håper ikke det går så langt før jeg får kommet meg tilbake til Norge.

Ifølge BBC koster et glass Nutella (sjokoladepålegg, red.anm.) i Venezuela nå opp mot 15 dollar, tilsvarende nesten 130 norske kroner, og er med det trolig verdens dyreste.

Dette er halvparten av minstelønnen til en venezuelaner.

I sommer skrev E24 også om Arve (57), som nå er eneste nordmannen som jobber for Statoil i Venezuela. Han kunne fortelle om omstendelige prosesser for å få tak i de enkleste mat- og basisvarer, og om ansatte som hyppig ble kidnappet.

På spørsmål om han har gjort en vurdering om å flytte hjem til Norge før planlagt, svarer 57-åringen følgende:

– Det er ikke noe nytt fra mitt ståsted her i Caracas. Det blir spennende å se hvordan dagens demonstrasjoner forløper, skriver han i en e-post fredag ettermiddag.

Les også

Eneste norske Statoil-ansatte igjen i kriselandet

Les også

Slik endte Venezuela i dyp krise

Les også

Nå er også Venezuelas oljeproduksjon i krise:
– Bygger seg opp til å bli den perfekte storm

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kina kutter pengestrømmen til kriserammede Venezuela

  2. Storbank: Venezuela vil få en inflasjon på 1500 prosent

  3. – Dette var fremtidens land

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Equinor følger situasjonen i Venezuela tett

  6. 200.000 mennesker demonstrerte mot Maduro i Venezuela