Overgangsregjering på plass i Tyrkia

Tyrkias president Tayyip Erdogan har godkjent AKP-statsminister Ahmet Davutoglus overgangsregjering. Det kurdiske partiet HDP er med i regjeringen og får to ministerposter.

PRESIDENT: Motstandere av Tyrkias president Tayyip Erdogan har anklaget ham for å ha hatt nyvalg i tankene helt siden nederlaget i juni. I mellomtiden har Tyrkia innledet en massiv luftkrig mot den væpnede kurdiske separatistbevegelsen PKK.
Publisert: Publisert:

Folkets demokratiske partis (HDP) Ali Haydar Konca er utnevnt til minister med ansvar for EU, mens HDPs Muslum Dogan er utnevnt til utviklingsminister, opplyser Davutoglu fredag kveld.

Også MHP, det nasjonalistiske Det nasjonale aksjonspartiet, er med i overgangsregjeringen. Partiets Tugrul Turkes er utnevnt til en av fire visestatsministre, men Davutoglu har ikke opplyst hva som blir Turkes' ansvarsområde.

Nyvalg i november

Davutoglu har også gjennomført enkelte endringer i egne rekker. Blant annet blir tidligere utviklingsminister Cevdet Yilmaz visestatsminister med ansvar for økonomi, mens tidligere statssekretær i landets utenriksdepartement Feridun Sinirlioglu blir Tyrkias nye utenriksminister.

Dagens finansminister og økonomiminister, henholdsvis Mehmet Simsek og Nihat Zeybekc, blir imidlertid begge sittende.

Den ferske overgangsregjeringen skal styre Tyrkia fram til velgerne 1. november går til urnene for andre gang på få måneder. President Erdogan kunngjorde formelt nyvalget mandag denne uken.

Mistet flertallet

Det kurdiske partiet HDP gjorde det svært bra i det tyrkiske valget 7. juni, noe som bidro til at regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP), partiet til Erdogan, mistet sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen.

HDP bidro slik til å sabotere Erdogans planer om å få nok støtte i parlamentet til å gi presidentembetet mer makt gjennom grunnlovsendringer. Dermed ble AKP-statsminister Ahmet Davutoglu tvunget til å søke en koalisjonspartner – men en koalisjonsregjering uteble.

Anklager mot Erdogan

Erdogans motstandere har anklaget ham for å ha hatt nyvalg i tankene helt siden nederlaget i juni. I juli innledet Tyrkia militæraksjoner både mot Den islamske staten (IS) og den væpnede kurdiske separatistbevegelsen PKK. Kampen mot IS kom imidlertid raskt i skyggen av en massiv luftkrig mot PKK.

Kritikere mener Erdogan iverksatte offensiven for å sanke politisk støtte og undergrave HDP – som sympatiserer med kurdernes krav om økt selvstyre.

Les også

Norsk toppdiplomat tegner svart bilde av Irak

Les også

- Ikke alle land har masse penger på bok som Norge til å ri unna den perfekte stormen

Les også

USA og Tyskland trekker raketter ut av Tyrkia

Publisert: