Venstre ber Oljefondet trekke seg helt ut: – Putin vil ha full konfrontasjon og da må han få det

Oljefondet hadde ved utgangen av 2020 investert over 20 milliarder i russiske selskaper. Venstres Ola Elvestuen ber nå om en full uttrekking. Oljefondet sier et aksjesalg ikke er «hensiktsmessig».

Venstres Ola Elvestuen ber Oljefondet trekke seg ut av alle russiske selskaper.
 • David Bach
Publisert:

Oljefondet solgte unna alle sine russiske statsobligasjoner i fjor. Men ved årsskiftet var 27 milliarder kroner av nordmenns felles pensjonspenger plassert i det russiske aksjemarkeder.

Stortingsrepresentant og tidligere miljøminister Ola Elvestuen (V) er krystallklar i sitt budskap til Oljefondet og Equinor:

– Putins angrepskrig på Ukraina er en internasjonal forbrytelse. Vi trenger å handle , sier Elvestuen.

Han mener Norge umiddelbart må gi økonomisk støtte til Ukraina, samtidig som regjeringen iverksetter strenge økonomiske sanksjoner mot Russland.

– Dette er et historisk skifte for Europa og da bør vi revurdere hvilke sanksjoner og virkemidler vi tar i bruk. Listen for å trekke Oljefondet ut av enkeltland bør ligge svært høyt, men dette er en situasjon som krever at vi ser på nye tiltak for å straffe Russland for aggresjonen de nå viser.

Ber Equinor avslutte samarbeid

Ved utgangen av 2020 var Oljefondet inne i 47 russiske selskaper, viser oversikten på fondets nettsider. 23,3 milliarder kroner var investert, i selskaper som Gazprom og Lukoil, som begge befinner seg på listen over selskaper omfattet av amerikanske sanksjoner.

– Vi mener Statens pensjonsfond utland umiddelbart bør selge seg ut av alle russiske selskaper de har eierandeler i, og Equinor må få beskjed om å avslutte sitt samarbeid med Rosneft og all annen aktivitet i Russland.

Les også

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

Rosnefts styreleder Igor Sechin er tidligere visestatsminister i Russland og omtales av New York Times som en nær rådgiver til Putin.

– Vi må handle nå og med full styrke. Og da skal vi selvfølgelig være med på alle de sanksjonene det blir enighet om i EU og som USA setter i gang. Swift, for eksempel, alt dette må tas i bruk, sier Elvestuen med henvisning til betalingssystemet Russland nå kan komme til å utelukkes fra.

– Europa blir ikke det samme etter dette, og heller ikke vårt forhold til Russland. Putin har valgt full konfrontasjon og da må han få det.

Les også

Equinor: – Situasjonen er bekymringsfull

Ikke hensiktsmessig

Oljefondet registrerer Venstres uttalelser, men presseansvarlig Line Aaltvedt, vil ikke innfri Elvestuens ønsker.

– Vi er en global og langsiktig investor, og kan sitte gjennom uro i markedet på kort og mellomlang sikt, sier Aaltvedt og fortsetter:

– Vi har ikke vurdert det som hensiktsmessig å selge oss ut av Russland, sier hun.

En gang årlig må Oljefondet offentliggjøre hva fondet eier av enkeltselskaper og verdipapirer. Neste rapport kommer fredag 3.mars.

Men i den spente situasjonen i rundt Ukraina, gjorde fondet et unntak overfor VG tirsdag og fortalte hvordan pensjonspengene er eksponert mot Russland. Ved utgangen av 2021 var fondet investert med 27 milliarder kroner i aksjer i Russland.

Oljefondet satt stille i båten da Russland annekterte Krim-halvøya i Ukraina i 2014, og samme strategi gjelder når det nå er ny uro rundt Ukraina.

Equinor: – Vil fortsette dialog

Equinor har vært i Russland i over 30 år og leverer gass til EU for fullt.

I 2012 gikk Equinor inn i et såkalt strategisk samarbeid med det russiske oljeselskapet Rosneft – et samarbeid som danner grunnlaget for Equinors aktiviteter i landet.

Selskapene samarbeider om en flere prosjekter, et eksempel er utbyggingen av oljefeltet North Komsomolskoye vest i Sibir.

Selskapet har nå 70 ansatte i Russland. De fleste jobber ved kontoret i Moskva, skrev Stavanger Aftenblad/E24 på tirsdag.

– Vår virksomhet i Russland har i alle år skjedd i nær dialog med norske utenriksmyndigheter. Etter den russiske anneksjonen av Krim i 2014, ble de innført en del sanksjoner mot Russland, sa talsperson Ola Morten Aanestad til Aftenbladet tirsdag.

Les også

Derfor er det krig nå

– Vi har hatt strenge rutiner for å sikre at vi etterlever disse, og er i jevnlig kontakt både med norske myndigheter, og relevante myndigheter i EU og USA, så de skal vite hva vi gjør.

Han viser til at situasjonen nå er uoversiktlig. Vesten har fordømt Russlands anerkjennelse av utbryterregionene – og Storbritannias statsminister Boris Johnson har varslet umiddelbare sanksjoner mot Russland.

– Equinor vil forsette vår gode dialog med relevante myndigheter, så vi forstår hvilke sanksjoner som gjelder og etterlever dem. Det viktigste for oss nå er imidlertid at våre ansatte i Russland er i sikkerhet.

Aanestad gjentar budskapet i en SMS til E24 torsdag:

– Vi har hatt virksomhet i Russland i mer enn 30 år og har hele tiden hatt åpen dialog om aktiviteten med norske myndigheter.

Les også

Moskva-børsen stuper: Oljefondet tungt inne i russiske aksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ola Elvestuen
 2. Russland
 3. Ukraina
 4. Rosneft
 5. Equinor
 6. Statens pensjonsfond utland

Flere artikler

 1. Equinor: – Situasjonen er bekymringsfull

 2. Moskva-børsen stuper: Oljefondet tungt inne i russiske aksjer

 3. Norges Russland-kjøp opp 90 prosent: – Dette kan ikke fortsette

 4. Slik kan krigen ramme Russlands rikeste: – Tror de skjelver i buksene

 5. Russland-sanksjoner: Equinor brukte Washington-lobbyister