Ukraina-krigen

Økonomer om Ukraina-krisen: – Sentralbankene kan bli nødt til å reagere enda kraftigere

Økonomene Dane Cekov og Kjetil Olsen i Nordea Markets mener konflikten mellom Russland og Ukraina kan føre til en raskere normalisering av pengepolitikken.

Nordea-økonomene Dane Cekov og Kjetil Olsen
 • Eivind Bøe
Publisert:

Cekov og Olsen har lagt frem en nytt notat om konsekvenser av Ukraina-konflikten, der de skriver at konflikten vil føre til høyere priser på energi og matvarer.

«I utgangspunktet skal ikke denne type prisvekst motvirkes av sentralbankene med høyere renter. Men nå er prisveksten allerede langt høyere enn sentralbankene liker», skriver de to økonomene.

I notatet skriver de to økonomene at dagens situasjon kan føre til en raskere normalisering av pengepolitikken.

Kan ikke utelukke flere renteøkninger

Dagens stramme arbeidsmarked har gjort at man snakker om såkalte pris/lønnsspiraler, der bedriftene må øke lønningene for å sikre seg arbeidstagerne og i neste runde øke prisene for å beholde inntjeningsmarginene. Resultatet er uendret kjøpekraft for forbrukerne, tross høyere lønninger.

Økonomene tror høyere priser som følge av Ukraina-krisen kan forsterke slike spiraler.

«Sentralbankene kan derfor bli nødt til å reagere enda kraftigere for å få pris- og lønnsveksten ned til mer moderate nivåer. Vi kan derfor ikke utelukke at spenningene i Ukraina faktisk fører til raskere utfasing av kvantitative lettelser og flere renteøkninger, ikke færre», skriver Cekov og Olsen.

Sterkere krone

Nordea mener konflikten også kan føre til en sterkere krone. Kronen har allerede styrket seg, i takt med økt Ukraina-uro og høyere oljepris.

I notat skriver Cekov og Olsen at eskaleringen av Ukraina-konflikten preger markedene. Men uten videre eskalering vil markedene ganske raskt hente seg inn, mener de.

Nordea Markets skriver at de negative effektene i markedene trolig vil være kortvarig og snu etter hvert som situasjonen etter hvert roer seg ned, når markedet får vite omfanget av konflikten og reaksjonen fra vesten, som «bare» er sanksjoner.

Men det kan ta flere dager, og forutser at det ikke blir en ytterligere tilspissing av konflikten. Det er dessverre en stor mulighet for videre tilspissing av konflikten. President Putin holdt en lang tale i går natt der han kom med en rekke trusler og kalte Ukraina en «integrert del av vår egen historie».

«Utviklingen det siste døgnet kan være første steg mot en fullskala Russisk invasjon av Ukraina. Dersom det skjer, vil aksjemarkedene og lange statsrenter falle videre», skriver Nordea.

– Ofte en kjøpsmulighet

Olav Chen i Storebrand sier markedene nå har hovedfokus på Ukraina- og Russland-konflikten.

– Det vil antageligvis pågå en stund til. I et historisk perspektiv er det ofte en slik situasjon en kjøpsmulighet. Det har sjeldent vært en faktor som utløser resesjon, sier Chen, som er leder for avdelingen Allokering og Globale renter i Storebrand Asset Management.

Chen viser til tidligere konflikter, som Gulfkrigen, Irak-krigen og invasjonen av Krim og sier at uroen da har vært en kjøpsmulighet.

– Jeg er mer redd for inflasjonen enn Ukraina-konflikten, sier Chen på spørsmål om hva som vil ha mest effekt på markedene og økonomien.

En tommelfingerregel er at markedene klarer seg bra i en slik situasjon, med unntak av markedene i de landene som er direkte involvert, ifølge Chen.

– Med mindre denne gangen er annerledes, påpeker Chen og sier at Ukraina-konflikten på langt nær er over ennå.

– Det blir mange sanksjoner, så det kan bli en slags «tit-for-tat»-situasjon de Russland vil straffe Europa med høyere energipriser.

Chen tror imidlertid ikke sentralbankene vil bli enda mer haukete, altså enda mer villig til å øke rentene og stramme inn pengepolitikken, som følge av Ukraina-krisen. Han tror heller ikke sentralbankene vil reagere andre veien.

– Det er mindre handlingsrom til å ta en pause i normaliseringen eller innstrammingen, sier Chen og peker på den høye inflasjonen som presser sentralbankene til å heve renten raskere enn de tidligere hadde tenkt til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ukraina-krigen
 2. Nordea
 3. Ukraina
 4. Nordea Markets

Flere artikler

 1. Ukraina-uro tynget Wall Street

 2. Betalt innhold

  Slik kan krigen ramme din økonomi

 3. USA skal sette tidenes pengeflom i revers: – Kan få en aksjesmell

 4. Russlands invasjon av Ukraina – kort forklart

 5. USAs utenriksminister om Ukraina: – Invasjon kan begynne når som helst