Inflasjonen i eurosonen stiger til ny rekord

Prisveksten i landene som bruker euro stiger mer enn økonomene fryktet til 7,5 prosent i mars – det høyeste noensinne.

DILEMMA: Inflasjonen i eurosonen har blitt et økende problem for sentralbanken i EU, som til forskjell fra Norge og USA ennå ikke har hevet renten etter pandemien.
Publisert:

Inflasjonen (prisveksten) i eurosonen stiger til 7,5 prosent i mars fra 5,9 prosent måneden før, viser fersk statistikk fra Eurostat.

Det er det høyeste i eurosonens historie, ifølge Dow Jones.

På forhånd var det ventet at inflasjonen skulle stige til 6,7 prosent på årsbasis i mars, ifølge tall fra Bloomberg.

Det er særlig energiprisene som trekker opp, med en vekst på 45 prosent fra samme tid i fjor. Krigen i Ukraina er blant hovedgrunnene til dette.

Kjerneinflasjonen, der prisene på energi og mat holdes utenom, steg 3,0 prosent mot ventet 3,1 prosent, fra 2,7 prosent måneden før.

Dilemma for sentralbanken

Stadig økende inflasjon til langt over målet på to prosent har blitt et dilemma for Den europeiske sentralbanken (ESB).

Fortsatt er renten i landene som bruker euro (eurosonen) på minus 0,5 prosent, og det er ikke ventet renteøkning før tidligst i andre halvår. Akselererer inflasjonen ytterligere, kan det presse frem tidligere renteoppgang.

Dagens tall la også en viss demper på europeiske børser.

ESB-sjef Christine Lagarde sa imidlertid denne uken at hun ventet at oppgangen i mat- og energiprisene i eurosonen ville stoppe opp, ifølge Reuters.

Dermed tror hun man kan unngå en situasjon der veksten i økonomien stagnerer samtidig som inflasjonen fortsetter oppover.

Økende inflasjon langt over målet er hovedgrunnen til at sentralbanken både her hjemme og i USA allerede har hevet rentene, og varslet en rekke hevinger til i løpet av året.

Les også

Spania: Høyeste inflasjon på nesten 40 år

Les også

Høyeste inflasjon på flere tiår i Frankrike og Italia

Les også

USA-inflasjon stiger til det høyeste på 40 år

Publisert: