Høyeste inflasjon på flere tiår i Frankrike og Italia
Den markante prisveksten drives av høyere energipriser etter krigen i Ukraina, men er fortsatt lavere enn i Tyskland og Spania.
Inflasjonen (prisveksten) i Europa stiger i kjølvannet av krigen i Ukraina. Ikke uventet er det særlig energiprisene som trekker opp.
I Italia øker inflasjonen til 7,0 prosent på årsbasis i mars fra 6,2 prosent måneden før, ifølge det nasjonale statistikkbyrået. Det er det høyeste siden 1991 men litt lavere enn forventningen på 7,2 prosent, skriver Bloomberg.
Den italienske regjeringen har brukt mer en 16 milliarder euro (155 milliarder kroner) for å dempe effekten av økende energikostnader for familier og bedrifter.
Nylig har de også vedtatt ytterligere tiltak, inkludert en skattekutt som slår direkte inn på drivstoffprisene, ifølge Bloomberg.
Italia er blant landene i Europa som er mest avhengig av gassimport, og vil bli hardt rammet hvis tilførselen fortsetter å være dyr og usikker.
Prissjokket på råvarer: – Alle kommer til å måtte betale
Høyeste inflasjon i Frankrike siden 1997
I Frankrike stiger inflasjonen til 5,1 prosent på årsbasis i mars, fra 4,1 prosent måneden før og mot ventet 4,8 prosent, ifølge tall fra Infront.
Det er det høyeste siden 1997, skriver Bloomberg.
Italias inflasjon er likevel lavere enn i Tyskland, der prisveksten lå på 7,6 prosent i mars, eller i Spania der den nærmet seg ti prosent.
Tall for hele eurosonen ventes på fredag.
Powell åpner for større rentehevinger: – Inflasjonen er altfor høy
Dilemma for ESB
Stadig økende inflasjon har blitt et dilemma for Den europeiske sentralbanken (ESB), som i likhet med Norge har et inflasjonsmål på rundt to prosent over tid.
Fortsatt er renten i landene som bruker euro (eurosonen) på minus 0,5 prosent, og det er ikke ventet renteøkning før tidligst i andre halvår.
ESB-sjef Christine Lagarde uttalte tidligere denne uken at oppgangen i mat- og energiprisene i eurosonen vil stanse, ifølge Reuters. Dermed tror hun de kan unngå en situasjon der veksten i økonomien stagnerer samtidig som inflasjonen fortsetter opp.
Økende inflasjon langt over målet er hovedgrunnen til at sentralbanken både her hjemme og i USA allerede har hevet rentene, og varslet en rekke hevinger til i løpet av året.