Full stans i gassleveransene gjennom Nord Stream 1

Russiske gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1 har blitt stoppet helt onsdag. Etter planen skal rørledningen være stengt i tre dager.

Russiske gassleveranser gjennom rørledningen Nord Stream 1 har blitt stoppet helt onsdag.
  • NTB-AFP
Publisert:

Ifølge det statlige russiske energiselskapet Gazprom stenges rørledningen for vedlikeholdsarbeid. Stengingen var varslet i forkant, og onsdag morgen bekrefter både den tyske operatøren Entsog og Gazprom at leveransene har stoppet.

– Leveransen gjennom Nord Stream har stanset helt ettersom vedlikeholdsarbeidet i en gasskompressor startet i dag, skriver Gazprom onsdag.

Selskapet sa tidligere i august at det er nødvendig å gjennomføre vedlikehold etter hver 1.000 timers drift. Når vedlikeholdet er ferdig, blir leveransene av 33 millioner kubikkmeter gass per dag gjenopptatt, ifølge Gazprom.

Les på E24+

EU prøver å koble gassprisen fra kraftmarkedet

Energi som våpen

Siden vestlige land innførte sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina i februar, er russiske gassleveranser til Europa gradvis blitt redusert. Det har i tillegg ført at strømprisene har blitt drevet opp i hele Europa.

Tyskland, som er svært avhengig av russisk gass, har anklaget Russland for å bruke energi som et våpen.

Med vinteren rundt hjørnet står europeere overfor svært høye strømregninger i tiden fremover. Enkelte land, som blant annet Frankrike, har varslet at det kan bli behov for strømrasjonering.

Øker fyllingsgraden i EU

Tirsdag sa den tyske statsministeren, Olaf Scholz, imidlertid at Tyskland er langt bedre egnet til å håndtere energikrisen ettersom gasslagrene har fylt seg opp raskere enn ventet.

Også i andre land i Europa har lagrene begynt å fylle seg opp. Søndag var den samlede fyllingsgraden i EU på 79,9 prosent.

På samme tid har frykten for energimangel drevet bedrifter til å kutte i sitt forbruk. Tysk industri reduserte energiforbruket sitt med 21,3 prosent i juli i forhold til normalt forbruk

Publisert: