Sjefanalytiker etter Trumps Fed-kritikk: – Det er hårreisende

Det siste døgnet har president Donald Trump kritisert USAs sentralbank hele tre ganger. Han gir banken skylden for børsfallet. 

KRITISERER FED – IGJEN: Donald Trump langet nok en gang ut mot Federal Reserve etter onsdagens kraftige børsfall i USA. Her møter han pressen i Pennsylvania onsdag kveld.

Foto: Mandel Ngan AFP
  • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Donald Trumps siste salve mot den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve) kom i etterdønningene av det massive børsraset i USA onsdag kveld.

– Jeg tror Fed gjør en stor feil. De er så stramme. Jeg tror Fed har blitt gal, sa Trump til pressen da han steg ut av presidentflyet Air Force One i Pennsylvania onsdag kveld, ifølge CNBC.

Torsdag beskylder han sentralbanken direkte for å ha forårsaket børsfallet, og uttrykker skuffelse over at Fed i hans øyne ivrer etter å heve landets styringsrente.

Federal Reserve har økt styringsrenten tre ganger så langt i år, og det er ventet enda en heving før året er omme. På nåværende tidspunkt ligger renten på 2,0-2,25 prosent, som historisk sett fremdeles er lavt.

Sentralbankens mandat er å sikre høy sysselsetting og sunn prisvekst, som i sin tur innebærer innstramming i gode tider.

Les også

Sjeføkonom forklarer: Derfor stupte Wall Street på renteøkning

At sentralbanken og regjeringen har ulike interesser, er i seg selv ikke så overraskende. At Trump tilsynelatende ikke respekterer Feds uavhengighet, derimot, er mer ugreit, mener sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea Markets.

– Det er egentlig hårreisende at han legger seg opp i det. Når det er sagt, er det ikke så sjokkerende når det gjelder Trump, sier Bruce til E24.

– Ligner mer på Erdogan

I mange tiår har praksisen vært at ledere i moderne, og spesielt vestlige, økonomier ikke legger seg opp i sentralbankens beslutninger.

Sjefanalytiker Nordea Markets, Eric Bruce.

Foto: Frode Hansen VG

Det er fordi man har kommet frem til at en uavhengig sentralbank best sikrer en nasjons økonomiske interesser. En regjering som i det store bildet kun sitter ved makten i kort tid vil kunne bli fristet til å la økonomien bli overopphetet, og la arbeidsledigheten komme på et for lavt nivå som i sin tur genererer for høy prisvekst.

Sentralbanken, derimot, står ikke overfor noe press på politisk popularitet og tenker på lang sikt. Dette er også noe markedet generelt sett stoler på at gjelder.

Det er ikke første gang i sin presidentperiode Trump kritiserer Fed. Senest i sommer var han ute og argumenterte for at lave renter er best.

Sjefanalytiker Bruce er imidlertid ikke bekymret for Trumps utspill, selv om han mener det er svært uheldig.

– Det er ikke sånn vi driver økonomisk politikk i vestlige land. Det ligner mer på hvordan president Erdogan i Tyrkia oppfører seg, sier han, og legger til:

– Jeg tror ikke dette betyr at Trump vil forsøke å overstyre sentralbanken. Han bare sier alt han føler og tenker høyt.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har flere ganger vært ute og argumentert for lavere renter, og gjorde i sommer grep for å få større makt over sentralbanken i landet. Det har fått markedene til å skjelve, og sendte den allerede skakkjørt valutaen utfor et nytt stup.

Les på E24+

Børskommentar: Selg alt, hvis du tror på Trump

Tror markedet stoler på Fed

Ifølge Bruce er man klar over at det opp igjennom historien har vært konflikter mellom presidenter og sentralbanker. Det som er høyst uvanlig, er at en slik konflikt blir synlig i offentligheten.

– Det er klart at en president vil ha sterkest mulig vekst i sin periode, og ikke blir så glad for renteøkninger. Men det er helt uvanlig at en statsleder i Vesten sier noe sånt, sier Bruce.

Det har imidlertid skjedd at en president har gått over streken.

I 1972 presset president Richard Nixon daværende Fed-sjef Arthur Burns til å holde rentene lave, til tross for sterke signaler om at økonomien begynte å bli overopphetet. Nixon ble gjenvalgt som president, men i året som fulgte så prisstigningen i landet en årlig rate på nesten 10 prosent, ifølge Washington Post.

Også president Lyndon Johnson (1965) og George W. Bush (1991), sistnevnte riktig nok gjennom kolleger, skal ha lagt betydelig press på sentralbanken.

Bruce tror at markedet ikke lar seg hefte nevneverdig over Trumps utsagn, og at det er overbevist om at sentralbanken vil gjøre det den mener er riktig.

– Markedet har ingen tro på at Trump kommer til å blande seg noe videre opp i det. Man skjønner at han bare sier det han tenker, og ikke bryr seg om konsekvensene, sier Bruce.

Les også

Kjempebyks for «verdens viktigste rente»

Trump: Fed har skylden for børsfall

I onsdagens møte med pressen sa Trump også at børsfallet har vært ventet i lang tid.

– Det har jeg aldri hørt om at han har nevnt før. Han har jo skrytt av at hans presidentperiode har gitt kraftig oppgang på børsen. Kanskje prøver han å skyve skylden over på Fed når det går dårlig, men det er ren gjetting, sier Bruce.

Torsdag ettermiddag kom det imidlertid klar beskjed fra Trump, skriver CNBC.

Han beskylder Fed direkte for å ha forårsaket det kraftige børsfallet onsdag, men sier han ikke skal gi Fed-sjef Jerome Powell sparken. Han er bare skuffet.

IMF-sjefen: Powell er ikke gal

Torsdag kommenterte sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF), Christine Lagarde, Trumps uttalelse.

– Jeg vil ikke assosiere Jerome Powell med galskap. Nei, nei, han, og resten av styret, fremstår som ekstremt seriøse, solide og helt klarte lystne på å basere beslutningene sine på faktisk informasjon, og kommunisere det ordentlig, sier hun ifølge CNBC.

Lagarde sa også at det over hele verden er et godt prinsipp å ha uavhengige sentralbanker.

– Vi har hvert fall argumentert for det for alle land, og jeg tror ikke Fed er noe unntak, sier IMF-sjefen.

Les også

Marerittdag på Wall Street

Les også

S&P 500 mot verste fall på seks måneder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
  2. USA

Flere artikler

  1. Trump om sentralbanken: – Min største trussel

  2. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  3. – Obama hadde nullrenter

  4. Trump: – Kina er ikke vårt problem, Federal Reserve er!

  5. Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har