Japan må skru av

Bilfabrikker stenger, strømmen kuttes, og Japan må importere mer olje etter jordskjelvet   

RASERT: En mann ser på ødeleggelsene i byen Minamisanrikua 13. mars 2011.

JIJI PRESS
  • Henrik Thrap
  • Julie R. Andersen
Publisert:,

Japan, verdens tredje største oljeimportør og tredje største økonomi, mangler energi etter jordskjelvet fredag.

Strømmen kan bli kuttet flere steder i Japan etter at mange atomreaktorer ble stengt av på grunn av jordskjelvet og tsunamien, opplyser japanske myndigheter. Landet må trolig importere mer olje og gass for å kompensere for energimangelen.

I mellomtiden har jordskjelvet tvunget en rekke fabrikker til å stenge produksjonen den kommende uken, ifølge MarketWatch.

Leveringsproblemer

Selv om jordskjelvet ikke har rammet mesteparten av produksjonsanleggene i Japan direkte, kan forsinkelser i produksjon og distribusjonsleddene være nok til å påvirke industrien betydelig i de kommende ukene.

- I tillegg til leveringsproblemer som kommer fra fabrikkskader, kan frakt av ferdigsstilte produkter bli påvirket av en svekket infrastruktur i landet, sier Deborah Chalmers, informasjonsarbeider for myndighetene i USA til MarketWatch.

Trenger mer olje

Japan må importere mer olje og gass for å erstatte atomkraften som nå er satt ut av spill etter skjelvet.

- Olje er det best egnede for å kompensere for strømmangelen. Det betyr at det vil bli økt etterspørsel etter olje i en periode, sier Tomomichi Akuta, økonom ved Mitsubishi UFJ Research and Consulting i Tokyo, til Reuters.

Japans atomkraftverk dekker 30 prosent av landets totale energibehov.

Elleve reaktorer ved fire kjernekraftverk i de berørte områdene ble automatisk nedstengt som en følge av jordskjelvet i Japan fredag. Landet har totalt 55 reaktorer, og det er ti steder som har kjernekraftverk, ifølge Statens strålevern.

I august 2002 ble 17 av totalt 54 reaktorer stengt. Det førte til en 11 prosent økning i Japans etterspørsel etter olje.

E24 Børs: Følg oljeprisen her

Bilindustrien hardt rammet

En pressemelding på Toyotas nettsted bekrefter at produksjonssentrene ved Hokkaido, Tohoku, Myagi og Iawate har stengt dørene. Fabrikken er usikker på hvorvidt produksjonen vil gjenoppta til uken og sier de vil prioritere sine ansatte den kommende tiden.

Toyota modellene Yaris, Scion xB og xD vil dermed være ute av produksjon den kommende uken ifølge selskapet. Bilprodusenten har også stengt en rekke utsalgssteder.

Nissan har også stengt en rekke fabrikker ved Iwaki, Tochigi og Yokohama. Selskapet rapporterte også om mindre branner ved Tochigi fabrikken, men at situasjonen nå er under kontroll.

KAOS: En bil har havnet på taket i byen Minamisanriku etter at tsunamien raserte området.

JIJI PRESS

Honda har også stengt alle sine produksjonsenheter bortsett fra en fabrikk. Selskapet er sikre på at de vil holde stengt mandag, men vet ikke hvorvidt produksjonen vil gjenoppta på tirsdag. Den eneste gjenværende Honda fabrikken produserer motorsykler og er skjermet for jordskjelvet.

E24 Bil: Les mer bilstoff

Frykter prisstigning

Fabrikker som produserer semiconductorer, komponenter til bruk i microchips, ser også ut til å være påvirket av skjelvet. Dette skaper nå frykt i markedet for økte priser på de nødvendige komponentene som brukes i alt fra smarttelefoner til PCer.

Les mer IT-stoff hos E24

- Dette kan ha en betydelig effekt på neste kvartals forsyningskjede, sier Len Jelinek, analytiker ved IHS iSuppli.

Microchipindustrien genererte 63,8 milliarder dollar i inntekter i 2010, noe som utgjør omtrent en femtedel av verdens semiconductor marked, ifølge IHS iSuppli.

Toshiba og SanDisk melder også om tap og stans ved noen av sine produksjonshaller. Sonys produksjonsanlegg for BluRay DVDer har blitt oversvømt og stanset all produksjon.

LES MER:

- Alvorligste atomsituasjon siden Tsjernobyl

Frykter atomkatastrofe i Japan

- Et av historiens dyreste jordskjelv

- Eksplosjon hørt ved atomkraftverk i Japan

Trosset jordskjelv og tsunami

Frykter japansk Fredriksen-nedtur

Oljen i 114 dollar

Sentralbanken med krisehjelp

- Kan knekke Japans økonomi

- Først og fremst en menneskelig katastrofe

- Jordskjelvet vil trekke opp oljeprisen

Flere artikler

  1. Spesialstyrke på vei til atomkraftverk i Japan

  2. Evakuering ved japansk kjernekraftverk

  3. Ekstremt salgspress i japansk børsgigant

  4. Annonsørinnhold

  5. Nytt kraftig skjelv i Japan

  6. Nytt jordskjelv i Japan